Een opmerkelijk voorstel bij Groen: daar pleit men voor het herinvoeren van het ongemotiveerd tijdskrediet. Daarbij klinkt al kritiek van de Open Vld.
- In de budgetdiscussies van 2017 schrapte de Zweedse regering het ongemotiveerd tijdskrediet: er kon wel wat bespaard worden op wereldreizen op kosten van de overheid, vond men toen. Wil men z’n werk langdurig onderbreken en in de plaats daarvan een uitkering ontvangen, dan moet een werknemer sindsdien een gefundeerde reden opgeven, zoals de zorg voor een familielid.
- “Een historische vergissing”, vindt Groen-co-voorzitter Jeremie Vaneeckhout. “Sinds de afschaffing ervan in 2017 was er, niet toevallig, een fikse stijging van het aantal burn-outs“.
- In het voorstel van Groen gaat men nu uit van 500 euro per maand, zonder opgave van reden. “We maken mensen terug baas over hun eigen tijd, iedereen heeft recht op een adempauze, zonder dat je jezelf daarvoor moeten verantwoorden of bewijzen”, aldus Vaneeckhout.
- Groen kadert het voorstel in een bredere aanpak tegen burn-out en hoge werkdruk. Want, zo is de redenering bij Vaneeckhout in Het Nieuwsblad, “We zitten al met 500.000 langdurig zieken, van wie één op de drie een depressie of burn-out heeft. Dat kost meer dan 10 miljard per jaar, een grotere kost dan de werkloosheid.”
- Naast de herinvoering van het ongemotiveerd tijdskrediet wil Groen dat alle werknemers het recht krijgen om niet altijd beschikbaar te hoeven zijn voor de werkgever, nadat vicepremier Petra De Sutter (Groen) dat ‘recht op deconnectie’ al invoerde voor ambtenaren. Verder komt de partij met het recht tot twee dagen thuiswerk en direct recht hebben op cheques voor loopbaanbegeleiding.
- Bij de liberalen klinkt al scherpe kritiek op het voorstel. “We zitten met grote budgettaire uitdagingen en Groen spreekt van een loopbaanonderbreking om gewoon thuis te zijn of om een lange reis te maken, met een vergoeding van 500 per maand. Ongelofelijk”, zo reageerde ex-staatssecretaris voor Begroting Eva De Bleeker (Open Vld).