In het hoofd van Bill Gates

Beste lezer, ik val graag binnen met goed nieuws: vanaf nu krijg je bij je vertrouwde Newsweek twee gratis bijlagen: tvDigitaal en Artista. De eerste tvDigitaal kon je vorige maand al ontdekken en werd op veel enthousiasme onthaald! Deze maand ziet ook onze tweede bijlage, Artista, het levenslicht. Artista staat voor artista della vita wat zoveel betekent als ‘levenskunstenaar’ en je leest er over alles wat het leven mooi maakt.

Met deze drie magazines willen we graag elke lezer in jou bedienen. Kort door de bocht: Artista bedient je hart en dus je innerlijke levenskunstenaar, tvDigitaal bedient je … ogen en zorgt voor je optimale schermtijdkwaliteit en Newsweek bedient je hoofd en inspireert de vooruitgangsdenker in jou.

‘Gates is gewoon niet zo creatief en inspirerend als zijn rivaal Steve Jobs en ook niet zo flamboyant en gek als Elon Musk’

Over vooruitgangsdenken gesproken, het coververhaal deze maand gaat over niemand minder dan Bill Gates. Onze journalist Mick Van Loon sprak de Microsoftfounder vele jaren geleden en is hem gefascineerd blijven volgen. Zelfs wist ik -eerlijk is eerlijk- niet zoveel over de man, terwijl ik over Jobs en Musk een boek kan schrijven (over die laatste hebben we dat ook effectief gedaan, gratis en voor niets bij dit nummer!) Gates is gewoon niet zo creatief en inspirerend als zijn rivaal (en vriend) Steve Jobs en ook niet zo flamboyant en gek als Elon Musk. Voor mij was hij die erg rijke, beetje nerdy Microsoftbaas die samen met zijn miljardairenclub af en toe -uit eerlijke schaamte- eens iets teruggaf aan de maatschappij. Point final.

Bill Gates. Foto: Isopix

Tot ik Micks artikel las, waarin de laatste zin voor mij toch samenvat waarom Gates niets minder dan een standbeeld verdient (er komen binnenkort toch enkele sokkels vrij): in de hele geschiedenis van de mensheid heeft niemand zoveel geld besteed aan het bestrijden van ziekten als Bill Gates. Gates wil vooral ‘derdewereldziektes’ zoals polio en malaria – die vaak genegeerd worden door de farmaceutische industrie – volledig uitroeien, en liefst op één generatie. Zijn foundation redde zo reeds het leven van 125 miljoen kinderen. 125 miljoen…

Maar wie is de man achter de filantroop? Is hij warm? Grappig? Kweekt hij sanseveria’s? De Netflixdocumentaire Inside Bill’s Brain: Decoding Bill Gates – die ik van harte kan aanbevelen – biedt een prachtige inkijk in zijn hoofd. Dat Gates een absoluut genie is, heb je al door na tien minuten. Hij kan bijvoorbeeld honderdvijftig bladzijden per uur lezen, waarvan hij 90 procent onthoudt. Een vriend omschrijft zijn hersenstructuur als een Excel-spreadsheet. Een ‘warm bad’ kun je de man echt niet noemen, in sommige passages lijkt hij bijna meer op een robot dan op mens. Maar het is net die onvermoeibare focus op het verbeteren van de wereld die ervoor zal zorgen dat hij niet zomaar een steen zal verleggen, maar de volledige rivier.



Famke Robberechts, hoofdredacteur

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.