‘Dit is de toekomst van het kind dat vandaag geboren wordt’

Als je op het punt staat een baby te krijgen, dan denk je waarschijnlijk na over de toekomst van je kind. Wetenschappers voorspellen dat de generatie kinderen die nu geboren wordt, mogelijk gemiddeld honderd jaar zal worden.

We hebben geen rijbewijs meer nodig, want alle transport wordt autonoom, zelfrijdend en elektrisch. Waarom nog een rijbewijs halen als alle auto’s zelf rijden?

We hebben geen eigendommen meer en delen alles. Onze planeet telt in 2020 7,6 miljard mensen. Als we zo voortdoen, zijn we met 11,5 miljard tegen 2100. Er worden niet méér kinderen geboren maar we leven vooral langer. Onze planeet kan echter maar 9 miljard mensen van de levensnoodzakelijke producten voorzien. Dus delen we alles: auto, appartement, fiets en zelfs schroevendraaier.

We hebben de klimaatproblemen opgelost. De eerste drie industriële revoluties zorgden voor de grote klimaatveranderingen en -opwarming van vandaag. Nieuwe revoluties hebben dit tegen 2100 voor de aankomende generaties opgelost, zodat we weer van schone lucht, water en energie genieten.

We zien robots als collega’s en vrienden. Ze hebben, net zoals mensen, plichten en rechten. Ze vullen ons aan en versterken onze levenskwaliteit. We vertrouwen technologie. We zijn allemaal techno sapiens, half mens, half machine. We gaan regelmatig naar bodyshops voor upgrades van onze hersenen en lichaam. Technologie laat ons ook toe om mensen te hacken (geest, lichaam en hersenen).

We hebben bijna geen gezondheidsproblemen meer. Er circuleren microscopische nanobots in ons lichaam die onze gezondheid reguleren en continu monitoren. Die geven je de adviezen om gezond te blijven. ‘Drink meer water, want je zult dehydrateren.’ ‘Ga nu naar het ziekenhuis, want over vijf dagen zal je hart falen.’ ‘Ga in quarantaine, want je bent besmet met een een virus.’

Steden worden belangrijker dan landen. Groene megasteden met miljoenen inwoners schieten als paddenstoelen uit de grond en zijn nu door hun grootte belangrijker dan landen. Burgemeesters of ‘stedenmeesters’ hebben meer macht dan eerste ministers of presidenten. Met ruim 10 miljard mensen op onze aardbol is er zo veel lawaai dat we op zoek moeten gaan naar stilte. Stilte is nu een schaars en kostbaar goed.

Televisie, laptops en smartphones zijn achterhaald en vervangen door holografische ervaringen, 3D-afbeeldingen van objecten. Deze technologie wordt nog verder aangevuld met tast- en reukzin, waardoor het net zo echt lijkt als de fysieke wereld. We hebben geen vaste baan meer. We freelancen van job tot job, precies genoeg om te voldoen aan onze basisbehoeften.

In 1930 voorspelde de econoom John Maynard Keynes dat we in 1960 vijftien uur per week zouden werken en de rest zouden besteden aan dingen die we graag doen: reizen, sport, hobby’s en cultuur. Maar hij had niet gerekend op de massamarketing die de Amerikanen uitvonden na de Tweede Wereldoorlog. Advertenties wakkerden een koopgevoel aan, zelfs als je niets nodig had. Veel mensen kochten een tv en later zelfs een tweede. Hetzelfde met auto’s. En om die nieuwe uitgaven te compenseren, moesten beide partners gaan werken, anders kwamen ze financieel niet rond. Die utopie van vijftien uur per week voelt tot op vandaag veeleer als vijftien uur per dag.

Nu is zijn voorspelling voor 2100 eindelijk uitgekomen: we beperken het werken tot vijftien uur per week. We werken net genoeg om te leven en de rest van de tijd genieten we. ‘Less work, more play’. We zijn ook geëvolueerd van ‘headhunting’ naar ‘teamhunting’ omdat mensen beter werken wanneer ze samenwerken en behoefte hebben aan menselijk contact. We gaan niet meer met pensioen, in plaats daarvan nemen we pauzes. Er zijn geen burn-outs meer. We worden positief opgeladen door ons werk.

Wij zijn de laatste generatie die een enkele planeet als zijn thuis heeft, omdat we de levensnoodzakelijke grondstoffen en ruimte zoeken op andere planeten. Elon Musk stuurt in 2050 een miljoen mensen naar Mars en andere planeten zijn gekoloniseerd. Buitenaards leven is geen nieuws meer, maar het nieuwe normaal.

Wat denk je? Is dat een toekomst die je zou willen voor je kinderen? Het is maar een scenario.

Ik gaf in het verleden wel vaker een gedoemde versie van die toekomst, maar ik stopte hiermee, want mensen onthouden tien keer gemakkelijker negatief nieuws dan positief. Ik wil ook liever inspireren, niet deprimeren. Misschien is deze beschouwing voor sommigen onder jullie ook al een doemversie van de toekomst.

Na twintig jaar bij Microsoft is Olivier Van Duüren nu CEO van The Dualarity met één doel: mensen en organisaties futureproof maken.

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.