Open Vld keert kar over vaccinatieplicht: op naar 1G

Volgens Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert moet België overstappen naar een 1G-beleid. Bij zo’n beleid worden enkel gevaccineerden toegelaten op publieke activiteiten en evenementen.

Kar volledig gekeerd

Binnen Open Vld is vorige week stevig gedebatteerd over een vaccinatieplicht, schrijft De Morgen. Een verplichting is iets waar de liberalen zich altijd tegen verzet hebben. “Zoals premier De Croo al vaker heeft gezegd: iemand vastbinden om hem te prikken, dat zien we niet zitten. Een liberaal kan zoiets niet steunen. Het is ook praktisch onhaalbaar. Daarom is een 1G-beleid de beste oplossing”, stelt Lachaert.

De evolutie van het coronavirus heeft de liberalen een opvallende bocht doen nemen. Enkele maanden geleden verklaarde premier Alexander De Croo (Open Vld) dat België niet in de richting van een ‘pasjesmaatschappij’ zal evolueren. Een uitspraak die van iets te veel optimisme over de pandemie getuigde. Zo is het Covid Safe Ticket (CST) ondertussen volledig ingeburgerd in het publieke leven; iedereen moet zijn ‘pasje’ tonen om de horeca binnen te mogen.

Feitelijke vaccinatieplicht

Momenteel hanteren de Belgische regeringen een 3G-regel. Al wie gevaccineerd is, hersteld is van corona of een negatief testbewijs kan voorleggen, mag deelnemen aan publieke evenementen. De laatste dagen klinkt bij verschillende landen (zoals Duitsland en Frankrijk) een pleidooi om van een 3G- of 2G-beleid over te stappen tot het strengere 1G-beleid. In dat geval mag enkel iemand die volledig gevaccineerd is deelnemen aan publieke evenementen.

Daarmee komt het 1G-beleid in feite neer op een vaccinatieplicht. Zonder de controversiële verplichting effectief in te voeren, worden niet-gevaccineerden zodanig uitgesloten van het publieke gebeuren dat vaccinatie zo goed als noodzakelijk is.

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) toonde zich eerder gewonnen voor het 1G-beleid.

(lb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20