De organisatie van olieproducerende landen, OPEC, heeft donderdag beslist om de olieproductie met 1,5 miljoen vaten per dag te verminderen gedurende het tweede kwartaal van 2020. Dat is een reactie op de prijsval door de corona-epidemie. Het kartel is er vandaag niet in geslaagd om Russische steun te krijgen voor de beslissing.
Het oliekartel, dat onder leiding staat van Saoedi-Arabië, kwam vandaag samen in hun hoofdkwartier in Wenen. Afgelopen voerde de organisatie nog een productievermindering door van 1,7 miljoen vaten per dag. Toen gebeurde dat om het hoofd te bieden aan een prijsdaling door de concurrenten van de OPEC, die massaal begonnen te produceren. Vooral de VS, maar ook Brazilië, Noorwegen en Guyana begonnen steeds meer vaten per dag op te pompen, wat de markt verzadigde.
Vandaag is het een andere situatie: De globale verspreiding van Covid-19 duwde de prijs van een vat olie onder de vijftig dollar op 28 februari, zo laag stond de olieprijs niet sinds 2015. Vooral Saoedi-Arabië is erop gebrand om die prijs weer snel de hoogte in te krijgen. Het IMF schat dat de prijs op ongeveer 83 dollar per vat moet staan opdat de begroting van de oliestaat in evenwicht geraakt.
Rusland werkt tegen
Rusland verklaarde zich in 2016 een bondgenoot van het het kartel. Men sprak toen van een breder samenwerkingsverband genaamd OPEC+. De Russen zijn traditioneel minder happig op het verlagen van de dagelijkse productie. Bij het aanvangen van de vergadering vandaag was de vermindering met 1,5 miljoen vaten per dag nog afhankelijk van het Russisch fiat.
Het kartel sloeg er niet in om die Russische steun te bemachtigen. Toch gaf OPEC na de vergadering een officieel communiqué uit waarin het kartel ‘zijn leden en bondgenoten aanraadt om de productieverlaging die in december werd ingevoerd tot het einde van het jaar aan te houden.’ Normaal zou die aflopen in maart.
Daarbovenop adviseert de OPEC ‘een verdere productievermindering van 1,5 miljoen vaten per dag, om de impact op de vraag van de Covid-19-epidemie te verzachten.’
Voor het oliekartel is het nu cruciaal om Rusland mee aan boord te krijgen bij deze beslissing. Als Rusland vaten blijft opboren en de OPEC vasthoudt aan de productievermindering, kan die onzekerheid, en de verzadiging van de markt, er volgens analisten voor zorgen dat de olieprijs verder in elkaar zakt.