Op zoek naar een bedrijfsnaam? Met deze 5 tips lukt het je zeker

In samenwerking met Nomeo

Je hebt een geweldig concept bedacht en gaat nu de stap zetten naar je eigen bedrijf. Super! Alleen, nu heb je nog een originele, memorabele en klinkende bedrijfsnaam nodig natuurlijk. Dat is niet zo simpel. Gelukkig hebben wij 5 handige tips waarmee je zeker iets goed bedenkt:

1. Gebruik je eigen voor- of achternaam

Het is misschien niet zo origineel, maar met je eigen naam kan je heel wat kanten uit. Heb je een originele, klinkende achternaam? Dan is dat misschien al voldoende. Of met wat geluk zien je initialen er wel goed uit? Als je het bedrijf met twee of meerdere mensen opricht, dan kan je leuke anagrammen maken van jullie namen. Je vindt online heel wat anagram generators zodat je zelf het werk niet hoeft te doen. Zorg er wel voor dat het nog steeds makkelijk uit te spreken is, anders is het natuurlijk niet zo’n geslaagde bedrijfsnaam.

2. Werk met metaforen

Je moet er iets meer werk voor verrichten, maar een metafoor kan perfect werken. Wist je dat Jeff Bezos de naam “Amazon” gewoon uit het woordenboek plukte? Hij wilde de grootste online boekenmarktplaats ter wereld oprichten en zocht in het woordenboek naar een naam. Bij “amazon” las hij dat het de langste rivier ter wereld was. Dat vond hij een mooi metafoor voor de grootste boekencollectie. Zo simpel kan het zijn.

3. Haal inspiratie uit kunst, muziek, film of geschiedenis

Als je jouw merk associeert met bepaalde waarden of kenmerken, vind je in de kunst, cultuur of geschiedenis misschien wel een personage dat erbij past. Zo baseerde Nike zich voor haar merknaam op de Griekse godin van de overwinning Nikè. Geef er wel altijd een kleine draai aan en plagieer niet zomaar een naam uit een boek of film.

4. Rijmen en dichten zonder je alliteratie op te lichten

Ga creatief aan de slag met taal en verzin rijmwoorden of speel met alliteratie en assonantie. Coca-Cola klinkt goed dankzij de alliteratie, ook al schrijf je het ingrediënt kolanoten eigenlijk met een K. Ook een bedrijfsnaam in twee rijmwoorden bekt goed en is makkelijk te onthouden. Zoek het wel niet te ver en zorg dat het rijmwoord ergens een link legt met wat je bedrijf precies doet.

5. Wees grappig

Humor doet het altijd goed. Maak een grappige woordspeling van je merknaam of kies voor een meer random, maar heel leuk klinkende naam. Dat past natuurlijk niet voor elk bedrijf, een advocatenkantoor houdt het beter wat serieus. Maar als je in de creatieve sector aan de slag gaat, mag het best iets tof zijn.

Is het gelukt om een leuke naam te verzinnen? Proficiat, je ben helemaal klaar om aan de slag te gaan met je eigen bedrijf. Vergeet niet tijdig je domeinnaam te registreren. Haast je meteen naar nomeo.be en vraag je domeinnaam aan. Nomeo helpt je bovendien niet alleen met je naam, maar ook met het hosten of bouwen van je website.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20