Nouriel Roubini en andere economen hebben onlangs gewaarschuwd dat de wereldeconomie binnenkort getroffen kan worden door een schuldencrisis. Dat zou dan bovenop een recessie komen.
Op weg naar een schuldencrisis? “Zombiebedrijven en huishoudens kunnen hun leningen niet meer terugbetalen”

Waarom is dit belangrijk?
De economie zit vol onzekerheden. Recessie of niet? Hoe lang en hoe diep? Dat zijn vragen die veel economen bezighouden. Maar volgens sommigen zijn er andere, nog ernstiger risico's.De feiten: De “moeder van alle crisissen” staat voor de deur, volgens Nouriel Roubini.
- Roubini, ook bekend als Doctor Doom vanwege zijn herhaalde pessimistische voorspellingen, luidde onlangs de alarmbel. Volgens hem stevent de Amerikaanse economie onder meer door de stijgende rente af op een schuldencrisis.
- Gezinnen en bedrijven zijn al ongeveer tien jaar gewend aan “gratis” leningen: de schulden zijn geëxplodeerd. Nu de rente weer stijgt, kunnen zij hun kredieten misschien niet terugbetalen of nieuwe leningen aangaan om hun levensstandaard te behouden.
- Dat schrijft hij in een opinie die op Business AM is gepubliceerd. Hij waarschuwt dat de schuldencrisis gepaard zal gaan met stagflatie. Toch kunnen de monetaire instellingen (momenteel) niet ingrijpen. Volgens Roubini is de inflatie nog veel te hoog om de rente te gaan verlagen (bijvoorbeeld om de groei te stimuleren of om de lasten van gezinnen en zombiebedrijven met een te hoge schuldenlast te verlichten).
- “Dat betekent dat er naast een ernstige financiële crisis een harde landing komt – een diepe en langdurige recessie,” schrijft hij. Hij windt er geen doekjes om: “De moeder van alle crisissen” doemt op.
- BlackRock sluit zich daarbij aan: een “recessie zoals we nog nooit hebben gezien” staat voor de deur.
De details: Er zijn nog meer pessimisten.
- Andere economen zeggen soortgelijke dingen, volgens Markets Insider. Daartoe behoren het hoofd van het IMF en het hoofd van de Wereldbank, die de wereldeconomie in een recessie zien afglijden door de stijgende rente.
- Vrijdag benadrukten de twee economen, in gezelschap van de voorzitter van de OESO, dat de geleidelijke versoepeling van de coronamaatregelen in China wat soelaas kan brengen. Maar de wereldwijde trend wijst op een economische krimp.
En nu: Een situatie zoals in 2008?
- 2008 luidde de start van de financiële crisis in. Die kwam er nadat financiële instellingen gezinnen met een te hoge schuldenlast krediet verstrekten. Die leningen werden vervolgens herverpakt en verkocht als “veilige beleggingen”. Dat leidde tot een zeepbel op de Amerikaanse huizenmarkt, die uiteenspatte en daarmee een deel van de westerse banksector trof.
- Volgens Roubini zijn er overeenkomsten tussen 2008 en nu, met de grote hoeveelheid schulden die in de afgelopen tien jaar zijn aangegaan toen de rente het laagst was. Het valt nog af te wachten of de banken uit hun fouten van 2008 hebben geleerd. De “too big to fail” banken hadden toen aanzienlijke staatssteun nodig.
- In ieder geval is dit een scenario dat, als het zou uitkomen, een nieuwe catastrofe op de aandelenmarkten zou veroorzaken. Ter herinnering, in 2008 verloren ze ongeveer de helft van hun waarde. Sommige mensen geloven echter al dat 2022 erger is dan 2008.
(ns/mah)