Op weg naar een kantelpunt: Zullen de beurzen 20% stijgen of 20% dalen in 2022? 

De beurzen hebben nog nooit zo hoog gestaan als vandaag en zijn volgens alle ‘normale’ parameters overgewaardeerd. Tegelijkertijd zijn er heel wat uitstekende redenen om er van uit te gaan dat de beurzen ook in 2022 verder zullen stijgen.  De kans dat de stieren voor het vierde jaar op rij gelijk zullen hebben is heel groot. Wat zeker is, is dat de bulls en de bears elk hun redenen hebben om hun prognose te staven. 

De beren hebben gelijk, want…  

  1. De Buffet Indicator staat op het hoogste peil ooit 

Deze indicator, genaamd naar ’s werelds bekendste belegger Warren Buffet, deelt simpelweg de totale waarde van de aandelenmarkt door de waarde van het Bruto Nationaal Product. Volgens deze berekening is de beurs sinds 1970 nooit eerder zo overgewaardeerd geweest. 

Market Value to GDP

2. De CAPE Shiller index bereikt nieuw record

Deze indicator gebruikt de klassieke Price/Earning ratio-dit is de prijs van een aandeel afgezet tegen haar winst. Door de winsten over 10 jaar te hanteren als gemiddelde worden seizoenseffecten uitgefilterd. Deze index staat nu op 37.32, nog niet op het allerhoogste niveau maar dubbel zo hoog als de mediaan.

P/E Rates Vs. Modern Average

De stieren hebben gelijk, want…

  1. Tina is nog altijd in het huis

Tina of ‘There is no alternative ‘is nog altijd de enige die rondloopt bij de grote beleggers. Het is al enkele jaren zo dat aandelen met voorsprong het beste rendement leveren. De Amerikaanse aandelenmarkt is zelfs ronduit indrukwekkend de laatste 3 jaar. De Amerikaanse beurzen deden er 31.6 procent in 2019 bij, 21.4 procent in 2020 en nog eens 22.1 procent in 2021. 

2. De rentevoeten blijven historisch laag

Geld is al jaren gratis en het ziet er niet naar uit dat dit eerstdaags verandert. De enige reden om de rentepolitiek drastisch aan te passen zal een toenemende inflatie zijn. Maar voor die inflatie zijn er oplossingen in de maak.  We mogen de kracht van het kapitalisme niet onderschatten om aanbodinflatie op te lossen. Dit vergt gewoon meer productiecapaciteit en dat is toch wat gemakkelijker op te lossen dan een “vraaginflatie’ die alles te maken heeft met het vertrouwen van de consument

Geen enkele centrale bank zal het verder maar in zijn hoofd halen om de rente te doen stijgen met de indrukwekkende overheidsschulden die al voor corona uit de pan swingden. Covid 19 heeft er alvast de accelerator op gezet.

3. Er is een nieuwe generatie beleggers die van geen ophouden weet

Iedereen kent de verhalen van Robin Hood, en de steile opgang van crypto ’s en cryptomunten. Er is een nieuwe generatie opgestaan die mee aan tafel zit als het om beurswaarderingen en IPO’s gaat. Volgens Fortune hebben 31% van de millennials al geïnvesteerd voor hun 21ste wat in schril contrast staat met de babyboomers. Toen zij 21 waren, was slechts 8% procent al bezig hun geld productief in te zetten. 1 in 4 millennials in de VS hebben zelfs een spaarpot van meer dan 100.000 dollar.

Frank Vranken, de hoofdstrateeg van Edmond de Rothschild Europe, zegt hierover: “De Amerikaanse retailbelegger is dit jaar doorgebroken. Dat zie je aan de grote bedragen die die beleggers als groep vertegenwoordigen en aan de overtuiging waarmee ze van een beursdip profiteren om bij te kopen.”

4. M&A activiteit zal nog verder toenemen

Er staat zoveel geld geparkeerd in SPAC’s en investeringsfondsen en de superrijken hebben de laatste jaren zo veel geld verdiend met aandelen dat er een enorme hoeveelheid kapitaal op zoek is naar overnames en fusies. Bovendien worden grote bedrijven alsmaar groter. ‘Large Caps’ of grote bedrijven doen het relatief ook veel beter op de beurs en zullen dan ook meer dan ooit op het overnamepad gaan.

5. Bedrijven doen het uitstekend

Voor middelgrote bedrijven wordt het alsmaar moeilijker om op te boksen tegen de echt grote jongens. In bijna alle sectoren evolueren we echter naar monopolies, duopolies en oligopolies. Deze zijn per definitie stabieler, krachtiger en professioneler. Denk maar aan Apple, Meta, AB inBev, die allemaal nog aan marktaandeel winnen. En zij hebben ‘pricing power’. Ze zijn met andere woorden in staat om de meerkosten van productie of hun diensten door te rekenen aan de eindklant.  Beleggen in deze bedrijven is dan ook een slimme zet.

Onze inschatting is dat de stieren gelijk hebben. Omikron zal finaal minder erg zijn als gevreesd en er zijn heel wat beleggers die geen alternatief zien om hun geld te beleggen. Dit zal de markt verder omhoog jagen.


De auteur Xavier Verellen is zaakvoerder van het Internet of Things bedrijf QelviQ Personal Sommelier ( www.qelviq.com ) . In maart komt zijn eerste boek uit: De Grootste Aller Tijden formule: Hoe leiderschap een kampioen transformeert in een superkampioen

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20