Op vliegvakantie vertrekken was nog nooit zo stressvol

Een vliegreis vergt altijd wel wat praktische voorbereiding, maar in deze coronatijden is de to do-lijst voor afreizen nog langer dan normaal. De grootste pechvogels zien hun vakantie al in de luchthaven stranden.

Coronatest: timing is of the essence. Wellicht de grootste bron van stress zijn de verplichte coronatesten voor niet volledig gevaccineerden, waarvan sommige bestemmingen eisen dat ze niet ouder zijn dan 48 uur bij aankomst.

  • Reizigers moeten goed nadenken over de timing van afname, want je moet ook rekening houden met de tijd die het labo nog heeft om je test te verwerken.
  • Bij een positieve test is de vakantie meteen voorbij, want dan mag je het vliegtuig niet op. Sommige bestemmingen laten toe dat je pas bij aankomst een coronatest laat afnemen, maar die strategie raden reisorganisatoren af. Want als je dan positief test, moet je in quarantaine en heb je ook weinig aan je vakantie.
  • De duivel zit soms in de details. Het UZ Gent waarschuwt reizigers om rekening te houden met een verschil van 2 uur op het Europees coronacertificaat. Het uur wordt immers uitgedrukt in de internationale standaardtijd UTC. De Belgische tijd ligt met het zomeruur 2 uur later dan UTC. Wie een test laat afnemen om 9 uur ’s ochtends zal dus 7 uur ’s ochtends op het certificaat zien staan.
  • Over de hele Europese Unie zijn intussen al meer dan 200 miljoen zulke coronacertificaten afgegeven, maakte de Europese Commissie bekend bij de officiële start vandaag, 1 juli.

Maar vaak ook andere documenten of codes nodig. Een grote kopzorg voor de reisorganisaties: sommige landen leggen bijkomende temperatuurcontroles, gezondheidscertificaten of andere specifieke documenten op.

Reizigers naar Griekenland bijvoorbeeld moeten ten laatste 24 uur voor hun aankomst een online Passagier Lokalisatie Formulier (PLF) invullen en zich bij de gate te melden met de QR-code die ze per e-mail ontvangen. Geen QR-code? Dan heb je simpelweg geen toegang tot je vlucht. De Griekse regering raadt ook aan de officiële reisapp te gebruiken.

Vakbondsacties erbovenop. Om de zaken nog erger te maken, organiseerden de vakbonden bij de douane vandaag een stiptheidsactie op de luchthaven van Zaventem. Dat leidde tot bijkomende vertragingen van een uur. Brussels Airport raadde vertrekkende passagiers sowieso al zich 2 uur voor vertrek (voor bestemmingen in de Schengenzone) te melden in de luchthaven.

Onrustwekkende cases ter plaatse: alle ogen op Mallorca. Naast de administratieve en praktische bekommernissen, zijn ook de fundamentele pandemiezorgen op de vakantiebestemmingen niet weg. Op het Spaanse eiland Mallorca heeft de toestroom aan feestende scholieren geleid tot een grote corona-uitbraak met 1.800 besmettingen en 6.000 mensen in heel Spanje die in quarantaine moeten.

Lees ook:

(tb)

Meer