Op de Bahamas wonen en in Barcelona je haar laten doen; kapper praat Shakira aan de galg bij Spaanse fiscus

De Colombiaanse zangeres Shakira wordt er door de Spaanse belastingdienst van verdacht tussen 2011 en 2014 belastingen te hebben ontdoken. Ze riskeert 2 jaar gevangenisstraf en een monsterboete. De zangeres beweert al die tijd grotendeels op de Bahamas te hebben verbleven. De Spaanse fiscus zegt bewijzen te hebben van het tegenovergestelde.

Volgens de Spaanse wetgeving moeten artiesten die ‘globale inkomsten’ verwerven belastingen betalen in het land waar ze het gros van hun tijd verblijven. Maar wanneer ze meer dan 183 dagen per jaar (een half jaar plus een dag) in  Spanje verblijven, worden ze als Spaanse belastingplichtigen beschouwd en zijn in dat land belastingen verschuldigd. Is dat niet het geval dan is enkel 24% belastingen verschuldigd op dat deel van de inkomsten dat in Spanje is verdiend.

Shakira woont sinds 2011 samen met de Spaanse topvoetballer Gerard Piqué (FC Barcelona). Het koppel heeft twee kinderen. Het gezin Piqué woont in Esplugues de Llobregat, een voorstad van Barcelona. De kinderen gaan in Barcelona naar school.

Toch houdt Shakira nu vol dat ze tussen 2011 en 2014 grotendeels op de Bahamas verbleef. Daar kocht ze in 2004 een huis. Ook zouden haar optredens zowat overal ter wereld het bewijs zijn dat ze meer dan de helft van alle voormelde jaren buiten Spanje verbleef.

[media-credit name=”EPA/ANDREU DALMAU” align=”aligncenter” width=”1024″]Shakira and Gerard Piqué[/media-credit]

Kapper praatte haar aan de galg

Maar de fiscus zegt nu bewijzen te hebben dat Shakira Isabel Mebarak Ripoll wel degelijk in Spanje was op tijdstippen waarop ze beweert op de Bahamas te zijn geweest. De Spaanse onderzoekers bezochten onder andere haar kapper in Barcelona.  Die gaf toe dat de zangeres ‘op zeer regelmatige tijdstippen’ haar kapsel in Barcelona liet doen. Dat terwijl ze naar eigen zeggen op de Bahamas verbleef. De fiscus zou ook in andere handelszaken gelijkaardige informatie hebben gekregen.

De naam van de Colombiaanse zangeres dook eerder ook al op in de beruchte ‘Paradise Papers’. Toen bleek dat ze haar fiscale woonplaats op de Bahamas heeft. Maar de rechten op haar muziekpatrimonium – die op 31 miljoen euro worden geschat – beheert ze in fiscale paradijzen als Malta en Luxemburg. De zangeres zelf zou tijdens haar carrière een fortuin van om en bij de 200 miljoen hebben verdiend.

Shakira heeft ondertussen PriceWaterhouseCoopers ingehuurd om tot een vergelijk te komen met de Spaanse belastingdienst.

De Spaanse fiscus staat bekend om zijn meedogenloze jacht op beroemdheden. Ook voetballers Cristiano Ronaldo, Lionel Messi en Luca Modric waren de voorbije maanden en jaren het onderwerp van fiscale navorderingen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20