Oostenrijk wacht niet op EU en voert Covid-pas in

Het Oostenrijkse parlement heeft eerder deze week een wetsvoorstel goedgekeurd tot invoering van de zogenaamde ‘groene pas’. Het controversiële Covid-paspoort wordt vanaf 4 juni in gebruik genomen, weet Euractiv.

Het certificaat geeft houders toegang tot restaurants, hotels en culturele voorzieningen als zij middels een QR-code kunnen aantonen dat:

  • zij gevaccineerd zijn;
  • hersteld zijn van Covid-19 of; 
  • negatief op het virus getest zijn.

Alle grote partijen stemden voor het wetsvoorstel, behalve de nationalistische FPÖ.

‘Politiestaat verhinderd’

  • Het wetsvoorstel leidde vorige week nog tot controverse omdat het in strijd zou zijn met het recht op (data-)privacy. 
  • Niettemin kreeg de regering, bestaande uit conservatieven en groenen, de meeste oppositieleden aan boord door de meest controversiële delen, die betrekking hadden op de massale opslag van gegevens, uit het wetsvoorstel te laten. 
  • De oppositie bejubelde de stap als een overwinning. ‘We hebben de politiestaat verhinderd’, zei een socialistisch parlementslid van de SPÖ.
  • De liberale NEOS-partij, die voor de wet stemde, bekritiseerde de regering echter omdat de regering niet wachtte op de gemeenschappelijke EU-aanpak.
  • De conservatieve ÖVP van bondskanselier Sebastian Kurz reageerde door te beweren dat de Oostenrijkse groene pas ‘het tempo dicteert’ in Europa voor de invoering van een gemeenschappelijk Covid-19-certificaatsysteem
  • De groene minister van Volksgezondheid Wolfgang Mückstein dankte de oppositie voor haar ‘constructieve aanpak’ en prees de wet als de wegbereider voor de terugkeer van Oostenrijk naar normaal.

1 juli

Tijdens een topontmoeting eerder deze week hebben de EU-leiders het Covid-certificaat goedgekeurd. Verwacht wordt dat het certificaat in de hele EU vanaf 1 juli van toepassing zal zijn.

Bedoeling heeft vooral het reizen binnen de EU te vergemakkelijken. Niettemin staat het de EU-lidstaten vrij het gebruik van de pas ook verplicht te stellen voor andere activiteiten, zoals het betreden van bars en restaurants. Over de wettigheid van dergelijke maatregelen wordt beslist door de nationale rechtbanken.

Overigens bijt Oostenrijk hiermee niet de spits af. Denemarken was het eerste land in de EU dat een coronapas lanceerde.

Lees ook: Geen vrij spel voor wie deze zomer reist

(jvdh)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20