Oostenrijk schaft rookverbod in horeca opnieuw af

Oostenrijk schaft het rookverbod in de horeca af. Dat heeft de Freiheitliche Partei Österreichs (FPÖ) aangekondigd. Daarmee breekt Oostenrijk met een wereldwijde gezondheidsbeleid, waarbij overal het roken in bars en restaurants wordt verboden.

Ook Oostenrijk koesterde plannen om het roken in mei volgend jaar definitief uit de horeca te bannen. Die maatregel zal volgens woordvoerders van de extreem-rechtse FPÖ echter worden ingetrokken.

De intrekking van het rookverbod is voor de FPÖ naar eigen zeggen een fundamentele voorwaarde om aan een nieuwe Oostenrijkse regeringscoalitie deel te nemen. De Oostenrijkse regering had twee jaar geleden tot het rookverbod in de horeca beslist.De FPÖ praat met de Österreichische Volkspartei (ÖVP) over een regeringsvorming. De intrekking van het rookverbod was één van de beloftes die Heinz-Christian Strache, leider van de extreem-rechtse partij, tijdens de verkiezingscampagne naar voor had gebracht.Strache (48) noemde de intrekking van het rookverbod een uitstekende oplossing voor horeca-uitbaters, tabaksconsumenten en niet-rokers.

“De keuzevrijheid blijft behouden,” betoogde Strache, een roker die vergeefs heeft geprobeerd met de gewoonte te breken. “Dankzij deze beslissing is het voortbestaan van restaurants gegarandeerd.

”Vooral kleinere uitbaters werden volgens Strache door het rookverbod in hun existentie bedreigd.

Leeftijdsgrens

Pamela Rendi-Wagner, lid van de Sozialdemokratische Partei Österreichs (SPÖ) en in de vertrekkende regering minister van gezondheid, noemde de beslissing echter een enorme stap achteruit in het gezondheidsbeleid van het land. “De ingreep toont dat de gezondheid van de bevolking voor extreem-rechts en de conservatieven van weinig belang is,” aldus Rendi-Wagner.

In Oostenrijk is roken nog altijd populair. Uit cijfers van Eurostat van drie jaar geleden blijkt dat 23,9 procent van de Oostenrijkse mannen rookt. Slechts zes andere lidstaten van de Europese Unie halen een hogere score. Met een percentage van 22 procent voert Oostenrijk bij de vrouwen zelfs de Europese rookstatistieken aan.

Net zoals in veel andere landen is het ook in Oostenrijk verboden in openbare instellingen te roken. Restaurants en cafés genieten tot nu toe echter een uitzonderingsregel. Volgens de nieuwe maatregel zouden bars en restaurants de keuze krijgen om een rookkamer in te richten of toe te laten dat klanten roken.

Anderzijds wordt voorgesteld de leeftijdsgrens voor het roken van zestien tot achttien jaar op te trekken. In het gezelschap van jongeren onder de leeftijdsgrens van achttien jaar zou roken bovendien worden verboden. (mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20