Markten:
Markten inladen...

VRIJDAG 10 APR

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Oost-Europa nieuwe speeltuin van internationale hotelketens

Logo Business AM
Lifestyle

08/02/2020 | Pieterjan Neirynck | 4 min leestijd

De Hongaarse hoofdstad Budapest is gegeerd bij grote hotelketens. - Isopix

In hun hongerige zoektocht naar rendement laten internationale hotelketens steeds vaker West-Europa links liggen. Om een (luxe)hotel neer te poten, rept u zich als grote investeerder beter naar Polen, Roemenië, Hongarije of Servië.

Wie de skyline in de Roemeense hoofdstad Boekarest bekijkt, kan er niet omheen: overal staan grote bouwkranen en het gaat in de meerderheid van de gevallen om een hotelproject. Zo komen er binnenkort twee vestigingen van het Franse Ibis, zet een Litouwse firma er een gloednieuw Mariott-hotel neer en bouwt diezelfde groep terloops een voormalige bank om tot een vijfsterrenhotel.

Economische sterkhouders

Dat de hotelsector in voormalige Balkan op internationale interesse kan rekenen, bewijzen volgende cijfers. Vorig jaar verkocht de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs een viersterrenhotel in centrum Boekarest met 67 kamers aan het Indische conglomeraat InterGlobe. Prijskaartje: 11 miljoen euro. En dat is geen nieuwe trend. De laatste vijf jaar voltrokken zich hoteldeals in de regio voor een som van 4,6 miljard euro, waarvan een derde in 2019.

Niet enkel Roemenië staat bol van de hotelprojecten, want ook verschillende Poolse steden zien hun hotelsector stevig uitbreiden. Gedurende de komende drie jaar zullen er negen hotels de deuren openen in de streek rond Gdansk. Dat is het equivalent van 1.900 kamers, wat het aanbod aan hotelkamers met maar liefst 30 procent verhoogt.

‘Ik zie niet in waarom de investeringswoede op korte termijn zou afnemen’

Gilles Clavie, topman van een internationale hotelontwikkelaar

Wat maakt Polen en Roemenië zo gewild? ‘Het zijn landen met een sterke binnenlandse markt en een stevige economische groei’, vertelt Gilles Clavie aan persagentschap Bloomberg. Hij is de topman van Orbis, een hotelontwikkelaar die voornamelijk werkt voor Accor. Dat is dan weer het Franse moederbedrijf van Ibis, Formule 1, Novotel, Mercure en Sofitel. ‘Zolang er hier geen serieuze geopolitieke problemen opduiken, zie ik niet in waarom de investeringswoede zou afnemen.’

Marktaandeel opschroeven

Boedapest, de hoofdstad van Hongarije, doet het evenwel nog een stukje beter dan de Roemeense tegenhanger. Tegen het einde van volgend jaar zal de stad maar liefst 3.000 hotelkamers rijker zijn. Ook hier ontspringt historisch erfgoed de dans niet: twee Amerikaanse hotelgroepen, waaronder opnieuw Mariott, geven een postkantoor uit de jaren 1870 en een paleis – dat ooit onderdak bood aan de Hongaarse balletschool – een nieuwe bestemming.

Komt er snel een einde aan de hoteljacht in de Balkan? Waarschijnlijk niet meteen, want er is nog wel wat ruimte om de aanwezigheid van internationale hotelketels te vergroten. Volgens adviesbureau Horwath HTL ligt het marktaandeel van ketens in West-Europese landen gemiddeld op 20 procent. Niet zo in Oost-Europa, waar het getal varieert van 14 à 15 procent in Hongarije en Polen tot 6 procent in Servië. Het ligt dus voor de hand welke landen de volgende hoteldeals zullen aantrekken.

Source: BusinessAM


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
Logo Business AM

Business AM | Stocks

Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Quote van de dag Elon Musk

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Quote van de dag corona

We moeten rationeel blijven. Maar de kans om het virus in te dammen wordt kleiner. We bereiden ons ook voor op een pandemie.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO
Goed gezegd Sanna Ma

De American Dream kan je best in de Scandinavische landen realiseren.

Sanna Marin, premier van Finland
zo gezegd Hillary Clinton

Niemand vindt Bernie Sanders leuk. Niemand wil met hem werken, en hij krijgt niets gedaan.

Hillary Clinton