Markten:
Markten inladen...

VRIJDAG 25 SEP

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Ook voedselketen kan bij introductie blockchain veel baat hebben

Logo Business AM
Economie

12/07/2019 | Marc Horckmans | 3 min leestijd

De blockchain-technologie komt ten goede aan een duurzame voedselproductie. Dit zou kunnen leiden tot eerlijker voedselprijzen voor zowel consumenten als producenten. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Canterbury in Nieuw-Zeeland. De onderzoekers wijzen erop dat de introductie van blockchain, de technologie die ook de werking van cryptovaluta zoals de bitcoin regelt, de transparantie in de sector zou kunnen versterken.

De blockchain zou bovendien toelaten om meer accurate gegevens te verzamelen. Tevens zou de noodzaak aan allerhande tussenpersonen grotendeels kunnen verdwijnen.

Expertise

“De blockchain-technologie moet nog wel met een tekort aan vertrouwen afrekenen,” erkent onderzoeker Michaela Balzarova, professor management aan de University of Canterbury. “Bovendien moet ook het publiek nog meer expertise met het gebruik van de cryptomunt verwerven.”

“Maar eens die problemen zijn aangepakt, kan de technologie volgens experts een belangrijke impact op de voedselmarkt uitbouwen. De introductie van het blockchain-platform heeft volgens hen ongetwijfeld de potentie om de prijs voor de consument te verlagen. Tegelijkertijd zien zij ook vooruitzichten op een eerlijker rendement voor de producenten.”

“Fairtrade-labels zijn onder meer ontwikkeld om aan de boeren in ontwikkelingslanden een beter levensonderhoud te garanderen,” benadrukt professor Balzarova. “Het is echter moeilijk om daarbij een transparant beeld van de markt te creëren. Onder meer in de koffiesector moet men met een grote reeks tussenpersonen rekening houden.”

“De bijdrage van een aantal betrokken partijen aan de toegevoegde waarde moet daarbij sterk in twijfel worden getrokken. Op die manier is het voor de consument bijzonder moeilijk om zich een idee over een rechtvaardig prijsniveau te vormen. Op het gebied van transparantie moeten nog belangrijke stappen worden gezet. De blockchain kan hiervoor een oplossing aanreiken.”

Leefmilieu

“Datzelfde geldt met allerlei ecologische labels die zijn gecreëerd om tegemoet te komen aan de sterkere vraag van de consumenten naar milieuvriendelijke productieprocessen,” voert Michaela Balzarova aan. “Die labels moeten de consument de kans bieden om bij zijn aankopen duurzame keuzes te maken.”

“Er zijn echter twijfels over de sociale, economische en ecologische efficiëntie van deze milieulabels. Het blijkt vaak moeilijk te achterhalen of de ecolabels hun beloftes inlossen. Het is niet zeker dat zij een duurzame productie kunnen garanderen en de ongelijkheid in de toeleveringsketen kunnen ongedaan maken.”

“Al deze labels kenmerken zich door een gebrek aan meetbaarheid,” zegt professor Balzarova. “Het is bijzonder moeilijk om zich op betrouwbare gegevens te baseren. Daardoor is het ook niet mogelijk om de economische, ecologische en sociale impact van al deze programma’s te beoordelen.”

“Hier belooft de blockchain-technologie aanzienlijke verbeteringen. Blockchain maakt het immers mogelijk om alle informatie van elke individuele fase op de weg van de producent naar de consument correct op te slaan en te reproduceren. De technologie kan een belangrijke pijler worden voor een ecologische, duurzame en ethische voedselketen.”


Gelijkaardige artikels


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  32.135.733
 • Aantal
  doden
  981.743
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  108.768
 • Aantal
  doden
  9.965
Biden vs Trump
AMERIKAANSE VERKIEZINGEN
Volg het hier LIVE elke dag
Logo Business AM

Business AM | Stocks