Westerse inflatiepiek lijkt achter ons te liggen: ook in het Verenigd Koninkrijk zwakt de inflatie af

De inflatie lijkt in heel wat westerse regio’s een piek te hebben bereikt. Na de Verenigde Staten en de eurozone zien we ook in het Verenigd Koninkrijk de inflatie afzwakken.

Waarom is dit belangrijk?

Verschillende westerse regio's hebben de afgelopen weken de inflatiecijfers voor november gepubliceerd. Die lijken aan te geven dat de inflatiepiek achter ons ligt. Daardoor neemt de kans toe dat de centrale banken tijdens de komende rentevergaderingen minder hard aan de handrem zullen trekken.

In het nieuws: De Britse inflatie bedroeg in november 10,7 procent op jaarbasis. Dat is 40 basispunten minder dan in oktober, toen de geldontwaarding was gestegen tot het hoogste niveau van de afgelopen 41 jaar.

  • Het inflatiecijfer ligt lager dan verwacht. Economen gingen ervan uit dat de consumentenprijzen zouden stijgen met 10,9 procent.
  • Ook op maandbasis is er sprake van een afzwakking. Zo is het leven in het Verenigd Koninkrijk in november 0,4 procent duurder geworden tegenover de
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer