Ook Spanjaarden vieren massaal afschaffing avondklok

Spaanse feestvierders hebben afgelopen weekend tot in de vroege uurtjes van hun herwonnen vrijheid genoten nu de avondklok in de meeste regio’s opgeheven is. De epidemiologische situatie is er echter allesbehalve gunstig, zo schrijft de krant El País.

Op sociale media circuleren beelden van mensen die zaterdagnacht en masse naar de stranden van Barcelona en de Madrileense straten trokken om het einde van de zes maanden durende noodtoestand te vieren. Van mondmaskers en social distancing was er weinig sprake. De politie moest meermaals worden ingezet om feestvierders eraan te herinneren dat alcohol nuttigen op straat verboden is.  

De video’s oogsten heel wat kritiek in Spanje. ‘Vrijheid betekent niet dat je de regels overtreedt’, zei de conservatieve burgemeester van Madrid, Jose Luis Martinez-Almeida, die benadrukte dat bijeenkomsten om op straat te drinken nog steeds verboden zijn.

‘Hoog risico’

Spanje telde vrijdag gemiddeld 198 coronabesmettingen per 100.000 mensen, een niveau dat volgens het ministerie van Volksgezondheid geldt als ‘hoog risico’. Vijf regio’s – Madrid, Catalonië, Navarra, Aragón en Baskenland – zitten ondertussen boven de 250, wat als een ‘zeer hoog risico’ risico wordt beschouwd. 

Het land is een van de zwaarst getroffen landen van Europa met bijna 79.000 doden en 3,6 miljoen coronabesmettingen. Vorige week begonnen het besmettingscijfer in Spanje licht te dalen en ook de vaccinatiecampagne komt nu stilaan op gang. Bijna 28 procent van de Spanjaarden, oftewel 13,2 miljoen mensen, heeft ten minste één dosis van een coronavaccin gekregen, terwijl 12,6 procent volledig is gevaccineerd, volgens de officiële gegevens die vrijdag zijn vrijgegeven.

Kritiek op afschaffing noodtoestand

Slechts vier regio’s houden vast aan de avondklok: de Balearen, de Canarische Eilanden, Navarra en Valencia. Nu de nationale noodtoestand afgeschaft is, hebben de regionale overheden toestemming nodig van een lokale rechter voor strengere maatregelen, zoals een nachtelijk uitgaansverbod of een verbod op binnenlandse reizen. 

De premier van Galicië, Alberto Núñez Feijóo, beschuldigde afgelopen weekend de Spaanse premier Pedro Sánchez ervan ‘zijn handen in onschuld te wassen’ bij de aanpak van de gezondheidscrisis en het probleem te dumpen bij de regionale regeringen. 

Volgens Feijóo betekent het einde van de noodtoestand maanden van ‘onzekerheid’. Samen met een aantal andere regionale leiders had hij gevraagd om de noodtoestand tot na 9 mei te verlengen, maar tevergeefs. 

(lb)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.