Australië zal zijn grenzen dit jaar waarschijnlijk niet meer volledig openen, ook als het grootste deel van de bevolking is ingeënt tegen Covid-19. Dat zei het hoofd van de medische dienst van de Australische regering vandaag.
De aankondiging dat Australië de grenzen voor internationale reizigers in 2021 voorlopig gesloten houdt, is een slag in het gezicht van verschillende luchtvaartmaatschappijen die hoopten om tegen juli opnieuw vluchten naar het land aan te bieden.
Twijfels bij vaccins
Australië onderzoekt momenteel de mogelijke negatieve effecten van het Pfizer-vaccin nadat Noorwegen vorige week een waarschuwing de wereld had ingestuurd dat er 23 mensen het leven hebben gelaten kort na een vaccinatie met het Covid-19-vaccin. Het land begint eind februari met vaccineren.
‘Ik denk dat er voor een groot deel van dit jaar nog grote grensbeperkingen zullen zijn’, zei Brendan Murphy, het hoofd van de dienst volksgezondheid, aan de Australische zender ABC. ‘Zelfs als we een groot deel van de bevolking laten vaccineren, weten we niet of dat de overdracht van het virus zal voorkomen’.
Succesvolle corona-aanpak
Australische burgers en mensen die er permanent wonen of vrijstellingen hebben mogen Australië nog wel binnenkomen, op voorwaarde dat ze 14 dagen in quarantaine gaan op hotel. Het land heeft bovendien luchtcorridors met landen die de coronapandemie goed onder controle hebben, zoals buurland Nieuw Zeeland.
Sinds maart 2020 zijn de grenzen van het land gesloten. Tot dusver werden er in Australië 29.000 besmettingen opgetekend, met ongeveer 900 doden aan de gevolgen van een coronabesmetting – aanzienlijk minder dan in andere landen.
Verschillende experts hebben de succesvolle aanpak van Australië toegeschreven aan de snelle sluiting van de grenzen en de verplichte quarantaines voor mensen die het land binnenkomen.
Zo kondigde de Australische regering afgelopen oktober ook al aan dat Australiërs die naar Europa of de Verenigde Staten willen reizen, nog wellicht nog tot 2022 op hun honger zouden blijven zitten. Omgekeerd zouden ook Europeanen hun reisplannen tot dan in de koelkast moeten steken.