Ook in Hongkong is de handel in ivoor definitief buiten de wet gesteld

In Hongkong is een quasi absoluut verbod op de handel in ivoor van kracht geworden. Daarmee komt een einde aan een activiteit die in de Chinese stad wijdverspreid was. Drie jaar geleden echter beslisten de autoriteiten van Hongkong dat de handel in ivoor geleidelijk zou worden afgebouwd.

Hongkong vervulde in de internationale ivoorhandel een belangrijke functie. Een rapport van een lokale milieugroep merkte twee jaar geleden nog op dat de stad het voorbije decennium het toneel was van ongeveer een vijfde van de ivoorvangsten die de autoriteiten wereldwijd konden melden.

Uitzondering

Drie jaar geleden besliste de lokale overheid echter aan de praktijk een einde te maken. Aangekondigd werd dat de handel geleidelijk zou worden afgebouwd. Dat leverde de stad echter kritiek op van een aantal natuurbeschermers, die vinden dat Hongkong hierdoor aan de handelaars de kans bood om alsnog door een maas in het net te glippen.

Lokale media hebben gemeld dat een aantal consumenten op de vooravond van de ingang van het verbod alsnog bij verkopers, die zich grotendeels in het district Sheung Wan zijn gevestigd, een laatste aankoop te doen.

De nieuwe regels verbieden niet alleen de invoer van het ivoor, maar ook een verdere export en het commercieel bezit van het product. Een uitzondering wordt wel gemaakt voor antieke stukken die voor 1925 werden geproduceerd.

Vangsten

Overtreders kunnen een boete van maximaal 1,3 miljoen Amerikaans dollar opgelegd krijgen. Bovendien lopen ze ook het risico op een gevangenisstraf tot tien jaar.

Met zijn drukke haven en andere vervoersverbindingen was Hongkong in het verleden een belangrijke draaischijf voor de illegale handel in delen van bedreigde dieren zoals olifanten, neushoorns en schubdieren. De voorraden gingen meestal naar consumenten op het Chinese vasteland.

De autoriteiten van Hongkong deden drie jaar geleden hun grootste ivoorvangst in drie decennia. Toen kon een lading van 7,2 ton slagtanden met een waarde van ongeveer 9 miljoen dollar in beslag worden genomen. Het jaar nadien kon de overheid nog eens de hand leggen op een voorraad van 2,1 ton.

Afrikaans ivoor was in China een gewild statussymbool en kon tot 1.100 dollar per kilogram opbrengen. China hanteert al sinds drie jaar een verbod op de handel van ivoor. In augustus van dit jaar keurde Hongkong een wet goed die de handel in wilde dieren onder de georganiseerde misdaad catalogeert.

(bzg)

Meer