Ook Duitsland kiest voor tweedeling: lockdown voor niet-gevaccineerden lijkt nabij

Na Oostenrijk lijkt ook noorderbuur Duitsland te kiezen voor een selectieve lockdown. Enkel de niet-gevaccineerden worden beperkt in hun bewegingen, gevaccineerden mogen gaan en staat waar ze willen. Het land kent recordcijfers qua aantal besmettingen, met 303 infecties per 100.000 inwoners de afgelopen week.

De Duitse overheid raakte het gisteren al eens over zwaardere maatregelen tegen niet-gevaccineerden. Zo moeten zij vanaf nu een negatieve test tonen om het openbaar vervoer op te mogen. De leider van de Groene partij, Robert Habeck, geeft nu aan dat het nieuwe maatregelenpakket een “lockdown voor niet-gevaccineerden” kan genoemd worden. Over de maatregelen wordt later deze week gestemd in het parlement.

In Oostenrijk lijkt de selectieve lockdown alvast effect te hebben: de twijfelaars staan ondertussen aan te schuiven aan vaccinatiecentra en -bussen, om het vrije leven terug te krijgen. In totaal worden door de lockdown twee miljoen van de bijna negen miljoen inwoners veroordeeld tot binnenblijven. Ze mochten wel nog naar het werk, maar enkel met een negatieve PCR-test van maximum 72 uur oud. Ook mogen ze nog de straat op voor boodschappen, doktersbezoek, religieuze diensten, school en zelfs kleine wandelingen.

Nóg zwaarder pakket maatregelen

De minister van Volksgezondheid, Wolfgang Mückstein, spreekt van een nóg zwaarder pakket maatregelen, waaronder een avondklok voor ongevaccineerden. Op de vraag “wat met mensen die om medische reden het vaccin niet mogen krijgen?” lijkt nog geen antwoord te komen.

Bij ons lijkt een selectieve lockdown alvast niet op de agenda van het Overlegcomité van morgen te staan. Dat zal zich vooral richten op de mondmaskerplicht vanaf 9 jaar, thuiswerk weer als norm en een verplichte vaccinatie bij het zorgpersoneel.

Ook een algemene verplichte vaccinatie krijgt de afgelopen dagen meer aandacht, nu verschillende ministers over de deelstaten en partijen heen al bekendmaakten daarover in debat te willen gaan. Ondertussen bepleit minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) maatregelen “in alle sectoren”. Welke maatregelen dat juist zijn, verklaart hij niet. Zo hebben ze toch iets te bespreken tijdens het Overlegcomité.

(lb)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.