Volop coronaweek in Wetstraat, maar Annelies Verlinden zit in VS

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) zit in Catalonië, maar keert wel morgen terug: “Hij kan zich perfect voorbereiden en inlezen, ook vanuit het buitenland”, zo klinkt het vanuit zijn entourage. Want morgen is het de traditionele hoogmis van de corona-aanpak: het Overlegcomité.

  • Daar zal voor één keer geen minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) te zien zijn, toch met Frank Vandenbroucke (Vooruit) en premier Alexander De Croo (Open Vld) hét vertrouwde gezicht in de corona-aanpak. Want Verlinden zit deze week in Washington DC en New York.
  • Bezoeken aan de VS gingen tot nu moeilijk: het land hield de grenzen voor de EU behoorlijk dicht, wegens Covid. Maar sinds vorige week kon het weer en reisde Verlinden dus als eerste naar de VS, “om aan te tonen hoe belangrijk de samenwerking met de Amerikaanse collega’s is”, zo fluisterden diplomaten Belga in.
  • Verlinden, in een vorig leven zakenadvocaat bij DLA Piper, een groot internationaal kantoor met veel Amerikaanse klanten, ziet deze week de Secret Service, de FBI, de DEA en Fema. En er is een ontmoeting met de minister voor Binnenlandse Veiligheid, Alejandro Mayorkas, in de ploeg van Joe Biden. Overigens zal ze ook, met haar portefeuille van ‘Democratische vernieuwing’, contacten leggen over de ‘top van de democratie’ die Biden in december organiseert, een virtueel congres.
  • Minister Verlinden wil de boodschap brengen “dat investeren in veiligheid en beveiliging gelijkstaat aan investeren in meer samenwerking”. Ze gaat ook naar de VN in New York, en ze gaat bloemen neerleggen aan een gedenkplaat voor het Belgische slachtoffer van een terroristische aanslag in oktober 2017.
  • Zo legt ieder zijn accenten, met buitenlandse trips. Want naast Jambon in Catalonië en Verlinden in de VS, reisde Rudi Vervoort (PS), de Brusselse minister-president vorige week naar Cuba, een belangrijke bestemming blijkbaar.
  • Want hoewel het nog steeds om een stevige dictatuur gaat, bracht Vervoort een officieel werkbezoek aan de Cubaanse hoofdstad Havana, in het kader van de 16de ‘Belgische Week’ die er plaatsvindt. En hij ging er “het samenwerkingsakkoord versterken tussen Brussel en Havana”. Vervoort is wel, net als Jambon, op tijd terug voor het Overlegcomité morgen.
Meer