Ook dit jaar geen Oktoberfest wegens corona: ‘Moeilijke beslissing’

Het beroemde bierfestival Oktoberfest wordt voor het tweede jaar op rij geannuleerd door de coronacrisis. Dat laat de minister-president van de Duitse deelstaat Beieren weten.

Ook dit jaar zullen er geen feestvierders in traditionele dirndls en lederhosen te bespeuren zijn in de bierhallen en -tenten van München, waar jaarlijks het traditionele Oktoberfest plaatsvindt. 

Het Oktoberfest in München, dat voor het eerst in 1810 gevierd werd, trekt jaarlijks meer dan 6 miljoen bezoekers uit tientallen landen en was in 2019 goed voor een omzet van ongeveer 1 miljard euro. 

Minister-president van Beieren Markus Söder en de burgemeester van München Markus Soeder namen vandaag de beslissing om het festival ook dit jaar niet te laten doorgaan omdat het grote financiële verplichtingen met zich meebracht en er nog te veel onzekerheid was over wanneer de kracht van de pandemie zou afnemen. 

‘In klassieke bierhallen kunnen maatregelen als social distancing en het dragen van maskers niet worden afgedwongen’, aldus Soeder.

‘Existentiële gevolgen’

‘Voor mij persoonlijk is dit ook geen gemakkelijke beslissing’, zei Reiter, eraan toevoegend dat de tweede annulatie op rij van het Oktoberfest ‘existentiële gevolgen’ heeft voor de mensen die er werkten.

Duitsland heeft tot nu toe meer dan 28 procent van zijn bevolking gevaccineerd. Nu de vaccinatiegraad toeneemt en het aantal coronabesmettingen daalt, hoopt het land de coronamaatregelen – die vorige week nog verder werden aangescherpt – binnenkort te kunnen versoepelen. 

Cholera en oorlogen

Hoewel het Oktoberfest zo goed als heilig is in Beieren, waren er in het verleden nog andere wereldgebeurtenissen die stokken in de wielen van het festival staken. Zo kon het feest in 1854 en 1873 niet doorgaan omdat cholera Europa toen in zijn greep had. 

In 1923 gooide hyperinflatie als gevolg van de Eerste Wereldoorlog roet in het eten. Ook tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het Oktoberfest afgelast, en daarna nog eens van 1946 tot 1948. 

(NS)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20