In het midden van de jaren negentig beslisten Mike Bezos en zijn echtgenote Jackie om 245.573 dollar te investeren in Amazon, het bedrijf van hun zoon Jeff. Die stap zou het echtpaar op dit ogenblik een kapitaal van bijna 30 miljard dollar kunnen opleveren. Daarmee zouden de ouders van Jeff Bezos rijker zijn dan Paul Allen, mede-oprichter van Microsoft en door Bloomberg op de dertigste plaats in de rangschikking met rijkste individuen van de wereld geplaatst.
Mike Bezos gaf eerder al te kennen dat de investering in Amazon destijds een risicovol avontuur was. De ecommerce-site van zijn stiefzoon Jeff was immers nog bijzonder jong en had nog een bijzonder lange weg af te leggen vooraleer één van de dominante bedrijven van de wereldwijde economie te worden.
Foundation
De ouders van Jeff Bezos hebben sinds het einde van de voorbije eeuw geen informatie meer verstrekt over hun aandelenportefeuille. Wel werd bekend dat ze in totaal bijna 600.000 aandelen aan de Bezos Family Foundation hebben geschonken. Het aandelenpakket van 25.000 aandelen dat ze twee jaar geleden schonken, had op dat ogenblik een waarde van 20 miljoen dollar.
Indien het echtpaar geen andere activa van Amazon heeft verkocht, zou het nog een participatie van 16,6 miljoen aandelen in het bedrijf in portefeuille hebben. Daarmee zouden ze nog altijd voor 3,4 procent eigenaar zijn van het bedrijf. Alleen hun zoon Jeff Bezos, inmiddels de rijkste man van de wereld, zou dan nog een groter individueel aandeelhouder van de onderneming zijn.
Mike en Jackie Bezos zouden daarmee op hun investering een rendement van ongeveer 12 miljoen procent hebben gerealiseerd. Daarmee laat het echtpaar zelfs de meest succesvolle risico-investeerders met een grote kloof achter zich.
Berekeningen van Bloomberg leerden dat Softbank een return van 720.000 procent heeft gerealiseerd op een investering van 20 miljoen dollar die begin deze eeuw in Alibaba werd gedaan. Sequoia Capital boekte een rendement van bijna 36.000 procent op zijn investering in WhatsApp op het ogenblik dat het berichtenplatform vier jaar geleden voor 22 miljard dollar door Facebook werd overgenomen.
Spreiding
“We hadden het geluk, onder meer dankzij een verblijf in het buitenland, een financiële reserve te hebben kunnen opbouwen,” benadrukte Bezos. “Daarmee konden we in het bedrijf van Jeff investeren. De rest is geschiedenis.”
Eduardo Gruener, oprichter van investeerder GFG Capital, wijst erop dat elke gezonde adviseur het echtpaar met drang zou hebben aangeraden hun investering te spreiden, aangezien het bijzonder risicovol was om het volledige kapitaal op één jonge onderneming te zetten.
“Uitzonderlijke rendementen zijn uiterst zeldzaam,” zegt Gruener. “Verwissel Amazon met bijna elke andere naam op de markt en de investering zou een regelrechte nachtmerrie zijn geworden.
Ook de broer en zus van Jeff Bezos, die in de tweede helft van de jaren negentig van de voorbije eeuw elk 10.000 dollar hadden betaald voor 30.000 aandelen in Amazon, zouden daarmee nu een rijkdom van 640 miljoen dollar hebben opgebouwd.