Amazon 6de grootste retailer ter wereld; Europa bloedt

Louis Delhaize (108) en Colruyt (119) rangschikken als enige twee Belgische bedrijven in de Global Powers of Retailing Top 250 van het adviesbureau Deloitte. De Nederlands-Belgische combinatie Ahold Delhaize wordt onder Nederland gerangschikt en staat op plaats 14. De rangschikking is gebaseerd op de cijfers voor 2016.

Opvallend is vooral de vooruitgang van Amazon. Het bedrijf van Jeff Bezos noteert 4 plaatsen hoger dan een jaar geleden. Met een omzet van bijna 100 miljard dollar is het de zesde grootste retailer ter wereld. In 2001 stond het bedrijf nog op plaats 157. Voor de rest blijft de top 5 ongewijzigd in vergelijking met vorig jaar.

Walmart rules

Walmart blijft de onbedreigde nummer 1 wereldwijd met een omzet van 485 miljard dollar, ruim vier keer meer dan de nummer 2 Costco met 118 miljard dollar. Op plaats 3 staat de Amerikaanse Kroger Co. met een omzet van 115 miljard dollar.

Opvallend is ook dat 90% van alle aankopen nog steeds in winkels gebeurt, tegen 10% online. Wel wijst het rapport op de snelle integratie van digitale assistenten onder Amerikaanse gezinnen. Dat zou de opmars van de online verkoop verder moeten aanzwengelen.

Retail: vooral Europa bloedt

Dat de veranderingen in het retail-landschap brutaal zijn moet blijken uit het feit dat slechts 4 van de top 10 retailers vandaag ook al in 2001 in de lijst stonden. Grootste verliezer is het Franse Carrefour, die in die 15 jaar van plaats 2 naar plaats 9 tuimelde. Ook de bekende Amerikaanse warenhuisketen Sears, die in 2001 nog op plaats 10 noteerde, moet zich nu tevreden stellen met plaats 45.

Vooral de Europese distributeurs zijn op de terugweg, blijkt uit de rangschikking. Hadden ze 10 jaar geleden nog een globaal marktaandeel van 39,4% dan is dat vandaag gezakt tot  33,8%. En dat in een retail-landschap dat een uitstekend 2016 kende, met een globale groei voor de top 250-retailers van 4,8%. Al was diezelfde groei in 2006 nog 9,1% geweest.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.