Amazon kostte Trump vorig jaar 400 miljoen dollar

De Amerikaanse president Donald Trump is in 2016 ruim 600 miljoen dollar armer geworden. Dat blijkt uit de meest recente editie van de Forbes 400 List, die de rijkste Amerikanen groepeert. Vooral Trumps commercieel vastgoed in New York City kreeg een klap. Dat is te wijten aan de moeilijkheden die retailzaken ondervinden om te concurreren met online gigant Amazon. Het verklaart ook de oorlog tegen Amazon die de president de voorbije dagen via Twitter heeft ingezet.

Trump zond de voorbije dagen verschillende tweets uit waarin hij onlinewinkel Amazon de schuld gaf voor de verliezen die de Amerikaanse post USPS lijdt. Die tweets hadden een niet te onderschatten impact op de aandelenbeurzen. Ze voerden het negatieve sentiment tegenover tech-aandelen verder op. De Dow Jones moest op Paasmaandag opnieuw meer dan 450 punten inleveren.

“Enkel gekken denken dat onze verlieslatende post geld verdient aan Amazon. ZE VERLIEZEN EEN FORTUIN, en dit zal veranderen. Ook, onze belastingen betalende retailers moeten overal in het land winkels sluiten… geen eerlijk speelveld!”, tweette de president op Paasmaandag.

Niet zonder reden blijkt, want Trump heeft wel degelijk een persoonlijk probleem met de webwinkel van Jeff Bezos (rechts op de foto, naast Microsoft-CEO Satya Nadella en Trump zelf).

Uit onderzoek van Forbes blijkt dat Trump in 2017 nog 3,1 miljard dollar waard wasGoed voor plaats 248 op de lijst. Een jaar eerder werd zijn fortuin nog op 3,7 miljard dollar geschat en stond hij 92 plaatsen hoger.

De daling was volgens Forbes te wijten aan de kosten voor zijn presidentscampagne en aan de schikking van de rechtszaak rond de Trump University, die hem 44 miljoen dollar zou hebben gekost. Maar het grootste verlies was een gevolg van de waardedaling van een aantal van Trumps commerciële vastgoedpanden in New York City.

“De waarde van verschillende eigendommen in Manhattan en specifiek winkels op en rond de bekende Fifth Avenue, hebben Trumps fortuin met 400 miljoen dollar doen krimpen,” schreef het magazine in oktober vorig jaar. 

De strategie van Amazonbaas Jeff Bezos om winkels te vervangen door online verkopen lijkt wel degelijk vruchten af te werpen, met grote gevolgen voor commercieel vastgoed, waaronder dat van de president.

Omdat Trump zijn belastingaangifte niet vrijgeeft blijft het gissen naar de echte omvang van Trumps fortuin, maar zijn verliezen op de vastgoedmarkt zijn geen geheim. Forbes haalde zijn informatie bij tientallen vastgoedmakelaars die de prijzen maar al te goed kennen, vooral in Manhattan.

Ook het Trump International Hotel in Washington DC slaat een gat in Trumps bezit. Het voorbije jaar moest de president nog een lening van 170 miljoen dollar aangaan om de bouw van het hotel te beëindigen. Zelfs indien dat hotel vandaag rendabel is, is de waarde ervan door die lening gedaald.  

Jeff Bezos, de CEO van Amazon, is ondertussen de rijkste man ter wereld. De Bloomberg Billionaires Index schat zijn fortuin op 115 miljard dollar. De beurskapitalisering van Amazon is na Trumps tweets de voorbije dagen wel met 60 miljard dollar gedaald.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20