Markten:
Markten inladen...

DONDERDAG 02 JUL

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Ook cafés heropenen op 8 juni, als alles goed gaat

Logo Business AM
Coronacrisis

29/05/2020 | Ruben Van Lent | 3 min leestijd

Isopix

Dat de restaurants op 8 juni de deuren mogen openen, was al een publiek geheim, maar nu zouden ook de cafés opnieuw open kunnen. Er is echter één belangrijke voorwaarde: de coronacijfers mogen de komende dagen niet stijgen. Horeca-uitbaters zouden ook een jaar lang minder btw moeten betalen.

De officiële beslissing wordt pas woensdag bekendgemaakt, maar volgens de krant Het Laatste Nieuws is er geen twijfel over dat alle horecazaken kunnen heropenen.

Maar er komen wel extra regels om alles in goede banen te leiden. Zo moet iedereen aan een tafel zitten en zal aan de toog hangen tijdelijk geen optie zijn. Of bestellen aan de toog kan, is nog een vraag. Virologen willen eigenlijk vermijden dat alles chaotisch verloopt en dat mensen door elkaar beginnen lopen of in gesprek raken met een vreemde aan de toog, waardoor het virus makkelijker verspreid raakt. Voor sommige cafés is het logistiek echter onmogelijk om telkens iemand aan tafel te laten komen om de bestelling op te nemen.

Contactbubbels

Met hoeveel we op café mogen, daar moet nog over beslist worden. Oorspronkelijk was het plan om dat per vier te doen, naar analogie met de bezoekregel die nu geldt, maar de experten willen gekke taferelen vermijden waarbij gezinnen twee kinderen moeten thuislaten om een avondje uit te kunnen gaan. Het expertencomité gaf donderdag al aan dat die regel van vier misschien moet herbekeken worden. ‘We zullen nog altijd onze contacten moeten beperken, maar misschien op een andere manier en minder dwangmatig met dat getal vier’, klonk het. Op restaurant gaan zou volgens Het Laatste Nieuws bijvoorbeeld niet beperkt worden tot uw bubbel, net als zakenlunches of etentjes met collega’s.

Tafels zullen sowieso 1,5 meter uit elkaar moeten staan, maar cafés kunnen wel met hun gemeente proberen overeen te komen om een groter terras te installeren, zodat ze meer plaats hebben. Heel wat gemeenten gaven al aan daarvoor open te staan.

Btw-verlaging

De laatste vraag is wat rokers moeten doen. Mogen zij naar buiten om een sigaret op te steken? Het nadeel is dat er zich dan groepjes vormen. Maar binnen roken is uiteraard ook geen optie. Bij rokers in de entourage van de Veiligheidsraad klinkt het alvast dat ze er geen probleem mee zouden hebben om even een wandeling te maken terwijl ze roken.

Om de horeca extra te ondersteunen, denkt de regering ook aan een btw-verlaging. Horeca-uitbaters zouden een jaar lang maar 6 procent btw moeten betalen in plaats van 12 of 21 procent, zoals nu het geval is. Let wel: de btw-verlaging geldt niet voor alcoholische dranken. Daar blijft het tarief van 21 procent op gelden.

De zelfstandigenorganisatie NSZ vraagt de Veiligheidsraad met aandrang te benadrukken dat het vanaf 8 juni effectief veilig is om op café te gaan, ‘want anders komt er niemand uit zijn kot’.

Source: BusinessAM


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

‘Een politicus die in 2021 aan de macht komt, gaat naar een feestje dat afgelopen is. Er valt niets anders meer te doen dan de afwas.’

Denker Yuval Harari
Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Yuval Harari

‘Een politicus die in 2021 aan de macht komt, gaat naar een feestje dat afgelopen is. Er valt niets anders meer te doen dan de afwas.’

Denker Yuval Harari
Quote Merkel

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen.’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Zo gezegd: Gita Gopinath

‘De coronacrisis is veel groter dan de bankencrisis. Een schok als deze hebben we niet meegemaakt sinds de Grote Depressie. Misschien is dit wel de Grote Lockdown.’

Gita Gopinath, de hoofdeconome van het IMF

Quote van de dag Elon Musk

‘Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.’

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

‘Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.’

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Logo Business AM

Business AM | Stocks