Bitcoincrash door coronapaniek: – 24 procent in enkele uren

De waarde van de digitale munteenheid zakt onder de 5.700 dollar, daling met meer dan 24 procent tegenover vanmorgen. Zo duikt de handel in bitcoin, dat een tegengewicht zou moeten bieden voor de volatiele effectenmarkt, mee in de afgrond die ontstond door de uitverkoop van risicobeleggingen wereldwijd, als reactie op de coronacrisis.

De belangrijkste der cryptomunten heeft donderdagochtend een afdaling ingezet in het onbekende. Van 7.353 dollar, wat al een daling van 5,6 procent was tegenover een dag eerder, crashte de waarde van 1 bitcoin tot rond de 5.600 dollar op sommige handelsplatformen. Dat is een daling van meer dan 24 procent.

‘Beleggers wereldwijd dumpen alle risicovolle activa’, zegt crypto-expert Vijay Ayyar aan persagentschap Bloomberg. ‘Hoewel bitcoin vaak gezien wordt als een veilige haven voor beleggers, net zoals bijvoorbeeld goud, is het momenteel nog niet voldoende wijdverspreid om die rol te kunnen vervullen. Het wordt beschouwd als een te risicovol financieel product om lang aan vast te houden op dit moment.’

Bitcoin is inderdaad geen safe space gebleken voor investeerders. Voor de crash van donderdagochtend was de cryptomunt al 30 procent in waarde gedaald na een piek in februari.

Een negatieve trend is ook te merken op aandelenmarkten wereldwijd, zij het minder acuut. Na enkele weken van vooral negatieve cijfers kleurden zowel de Amerikaanse, Aziatische als de Europese beurzen donkerrood op donderdag, als reactie op onder meer het inreisverbod vanuit Europa door Amerikaans president Trump.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20