Slechtste dag ooit voor Brusselse beurs

Het is een bloedbad op de beurzen. De Belgische sterindex Bel20 sluit af met een verlies van 14 procent. Dat is zijn grootste daling in één dag ooit. De Amerikaanse Dow Jones schommelt rond 9 procent verlies en is op weg om ook zijn grootste dagverlies in de geschiedenis mee te maken.

De voornaamste reden voor de wereldwijde beurscrash is het inreisverbod voor Europeanen dat Amerikaans president Donald Trump aankondigde en de Europese Centrale Bank (ECB) die forse maatregelen neemt om de economie te ondersteunen.

De Brusselse Bel20 staat bij de slotbel 14 procent lager. Dat is zijn grootste dagverlies ooit. Het vorige record werd gebroken tijdens de bankencrisis van 2008 en toen eindigde de korf van steraandelen met net geen 8 procent verlies.

De banken dragen de rode lantaarn. KBC en ING gaan allebei 19 procent onderuit. De sterkste daler is de holding GBL met 20 procent. De warenhuisketen Colruyt is naar goede gewoonte het minst getroffen en daalt ‘maar’ 4 procent. Colruyt staat bekend als een anticyclisch aandeel dat beter presteert in crisistijden.

Europa

Ook de rest van Europa ziet bloedrood, maar de Bel20 doet het nog steeds het slechtst in het Europese peloton. De Duitse Dax-index en de Amsterdamse AEX dalen allebei ongeveer 11 procent.

Luchtvaartmaatschappijen krijgen forse klappen: Air France-KLM eindigt op -12,7 procent op de Amsterdamse beurs, Lufthansa staat 14 procent in het rood in Frankfurt.

Handel stilgelegd

En ook in Amerika loopt het niet op rozen. Voor de tweede keer ooit moest met nog geen week verschil op Wall Street een zogenaamde circuit breaker geactiveerd worden. Die legt de volledige beurshandel voor een kwartier stil bij een openingsverlies van 7 procent. Ondertussen is de handel hervat. De index staat nu ongeveer 9 procent in het rood.

Dit keer zijn het de cruise-aandelen die de klappen vangen. Velen kondigden aan hun activiteiten voor een aantal weken stil te leggen. Carnival en Norwegian Cruise Line daalden respectievelijk 18 en 24 procent.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20