Ontwikkelaarscongres Apple: techreus lanceert nieuwe besturingssystemen, app om te kopen op afbetaling

Apple heeft de festiviteiten van zijn Worldwide Developers Conference (WWDC) ingeluid met zijn traditionele Keynote-speech. WWDC is een conferentie waarop de techreus – onder andere – nieuwe versies van zijn besturingssystemen presenteert.

Waarom is dit belangrijk?

De Keynote-speech op het WWDC van Apple is altijd een belangwekkend evenement. Het appeltje heeft de lat voor zichzelf immers bijzonder hoog gelegd.

Zoals gewoonlijk begon de Californische onderneming in haar presentatie met het onderwerp dat gebruikers het meeste boeit: de nieuwe versie van het besturingssysteem van de iPhone, iOS 16. Markant is dat voor het eerst een app op het systeem gebruikers de mogelijkheid biedt om betalingen te spreiden.

iOS 16

 • Toegangsscherm: Bij iOS 16 veel nieuwe functies voor het toegangsscherm. Met deze update zullen gebruikers het vergrendelscherm, waar vaak op gekeken wordt, volledig kunnen aanpassen. Zo zullen ze bijvoorbeeld de kleur en het lettertype van de klok die verschijnt, kunnen wijzigen.
  • Ook krijgen ze de mogelijkheid om elementen op de wallpaper te verschuiven, en nieuwe widgets (calendar events bijvoorbeeld) toe te voegen.
  • Meldingen op het vergrendelscherm kunnen ook aangepast worden, zodat ze het scherm niet overstemmen, via een scrollsysteem.
 • Berichten: de berichten-app van Apple krijgt een aantal opmerkelijke verbeteringen, waaronder de mogelijkheid om gemakkelijk een tikfout te corrigeren, een verzonden bericht te annuleren of een gesprek als ongelezen te markeren om er later naar terug te keren. Bovendien komt de SharePlay-functie ook naar Berichten.
 • Verbeterde Focus-functie: Met iOS 16 wordt de Focus-functie nog efficiënter, zodat gebruikers zich op hun taak kunnen blijven concentreren. Hierdoor zal Safari overdag alleen werkgerelateerde tabbladen weergeven, zodat ze niet verleid worden door vreemde tabbladen.
 • Dicteren: De dicteerfunctie wordt steeds slimmer. Ze herkent meer van wat de gebruikers tegen haar zeggen. De Live Tekst-functie is ook geüpdatet om de tekst die in een video wordt getoond beter te begrijpen.
 • Apple Pay Later: Dit is de nieuwe betaalfunctie. Zo kun je via Apple Pay gedane aankopen in termijnen betalen, zonder rente of laattijdige kosten.

Daarnaast werd opgemerkt dat de verbeterde versie van Maps, de kaartenapplicatie van Apple, meer kaarten met 3D-modellering biedt. Bovendien zal het nu mogelijk zijn om tot vijftien routes op voorhand te plannen, haltes toe te voegen via Siri en ze van een Mac naar een iPhone te sturen.

watchOS 9

Na de verbeteringen aan Home en CarPlay doorgenomen te hebben, richtte de firma de aandacht op de volgende versie van watchOS, het besturingssysteem voor de Apple Watch.

Hoewel watchOS9 enkele nieuwe functies en verbeteringen bevat, valt het allemaal een beetje tegen.

 • In de app Oefeningen verschijnen drie nieuwe inspanningsmeters, maar alleen voor hardlopen. WatchOS 9 gebruikt de versnellingsmeter en gyroscoop van de Apple Watch om je hardloopvorm, paslengte en grondcontacttijd bij te houden.
 • Het nieuwe OS introduceert het hulpmiddel “hartslagzones” om een idee te krijgen van je intensiteitsniveau op elk gegeven moment, want watchOS 9 wil zijn gebruikers waarschuwen voor mogelijk verontrustende momenten van hartzwakte.
 • De gebruikers zullen afstands- en tijdsintervallen kunnen instellen bij oefentrainingen. Het horloge zal spraakfeedback sturen om aan te geven wanneer tijdens een training van modus veranderd moet worden.
 • De slaapapplicatie is verbeterd, waardoor het gemakkelijker is geworden om de duur van de verschillende slaapstadia (REM, kernslaap en diepe slaap) te zien.

Er zijn ook nieuwe interfaces en wijzerplaten.

Apple Silicon M2

Een van de meest geanticipeerde aankondigingen van de conferentie: de officiële bekendmaking van de nieuwe generatie processors voor Macs, de Apple Silicon M2.

Net als de originele M1-chip maakt de M2 gebruik van Apple’s eigen ARM-architectuur. De chip bestaat uit maar liefst 20 miljard transistoren – 25 procent meer dan de originele M1. Dit aantal moet de prestaties aanzienlijk opvoeren; Apple belooft dan ook een 18 procent snellere CPU, en een 35 procent snellere GPU in vergelijking met de originele M1.

MacBook Air M2

En zoals verwacht, volgde op de officiële aankondiging van de Apple Silicon M2 de introductie van het eerste apparaat dat met de chip is uitgerust, de nieuwe MacBook Air. Ook het design van de laptop werd aan een herziening onderworpen.

De MacBook Air 2022 heeft een vierkanter ontwerp. De laptop is voorzien van een MagSafe-oplaadpoort: het gerucht klopte dus. Het toestel bevat ook twee Thunderbolt USB 4-poorten, en een hoofdtelefoonaansluiting. Deze MacBook is bijzonder dun, met een dikte van slechts 11,3 mm. Het apparaat is verkrijgbaar in vier kleuren (grijs, metaal, goud en zwart) en heeft een 13,6 inch Liquid Retina-beeldscherm met een helderheid van maximaal 500 nits. Beweerd wordt dat de batterij 18 uur meegaat.

MacBook Air M2-modellen gaan de deur uit vanaf 1.199 dollar.

MacBook Pro M2

Het tweede apparaat dat van de nieuwe Apple processor profiteert, is de MacBook Pro. Dit laptopmodel heeft, in tegenstelling tot de MacBook Air 2022, geen nieuw ontwerp. Kortom, alleen de processor is veranderd. Hij zal binnenkort verkrijgbaar zijn voor een prijs van 1.299 dollar.

macOS Ventura

Om het hoofdstuk Mac af te sluiten, kaartte Apple de nieuwe update van zijn speciale besturingssysteem aan: macOS Ventura.

 • Het grote nieuws hier is de multitasking-tool Stage Manager. Met deze optie kun je het venster dat momenteel in gebruik is, centreren en markeren. Dit zal het leven gemakkelijker maken voor degenen die de neiging hebben aan verschillende vensters tegelijk te werken.
 • In Safari kun je via de Tab Groups-functie tabbladen delen met vrienden. Het is ook mogelijk te zien welk tabblad een contact momenteel bekijkt.
 • De beveiliging op Safari is opnieuw verbeterd met Passkey. Deze functie maakt gebruik van je Touch ID om je Mac nog beter te beveiligen.
 • Continuity Camera: Met de functie waarmee je verschillende Apple-apparaten als extra schermen op de Mac kunt gebruiken, kun je ook gemakkelijk overschakelen van de webcam van de computer naar die van een ander apparaat, zoals een iPhone.

iPadOS 16

Veel nieuwe functies in de update van het besturingssysteem van de iPad, zoals het bewerken van een bericht en het ongedaan maken van een verzonden bericht. Sommige zijn dezelfde als bij macOS Ventura. Mulitasking en samenwerking onder collega’s zijn sleutelbegrippen hier, benadrukte Apple.

 • Zo kun je direct samenwerken met collega’s vanuit het deelblad in kantoor-app Pages. Andere gebruikers kunnen hierbij altijd inspringen en aanpassingen doorvoeren in een centraal document. Het is vergelijkbaar met wat Google al eerder aanbood in diensten als Docs en Sheets.
 • De Free Form-app zal gebruikt worden als een whiteboard voor teams op het werk. Iedereen zal kunnen deelnemen en aantekeningen maken, post-it’s prikken of diagrammen tekenen om de resultaten van een brainstormsessie zichtbaarder te maken. Het zal beschikbaar zijn op iPad, iPhone en Mac.

Het merendeel van de nieuwe grote updates zal dit najaar beschikbaar zijn, op een nog onbekende datum, maar het zou logischerwijs moeten samenvallen met Apple’s back-to-school keynote.

(lb, am)

Meer