Onrustig over Ventilus bij cd&v en de rest van de Vlaamse coalitie

Onrustig over Ventilus bij cd&v en de rest van de Vlaamse coalitie
Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) – foto: HATIM KAGHAT/BELGA MAG/AFP via Getty Images

Wie het nieuws een beetje volgt, weet dat er straks een gigantische investering aankomt om windenergie uit de Noordzee te halen via het project Ventilus, een hoogspanningslijn die in West-Vlaanderen moet komen. Vorige week nog kondigde België samen met Nederland, Denemarken en Duitsland een bijna megalomaan miljardenproject aan, inclusief artificiële eilanden, om daar energie op te wekken.

  • Bovendien duwt de Europese Commissie keihard tegen de kar, om los van de energieonafhankelijkheid van Rusland ook versneld de CO2-uitstoot af te bouwen. Daarvoor zou ze zelfs bereid zijn om de strenge Europese regels voor milieu af te zwakken, en de procedures voor de bouw van windmolens zo spectaculair te verkorten.
  • Dat alles lijkt weinig tot niet van tel voor dertien West-Vlaamse gemeenten, waar straks een hoogspanningslijn door moet getrokken worden. Immers: het heeft niet veel zin om enorme capaciteitsstijging op de Noordzee te verwezenlijken, als er tegelijk geen connectie is met het Europese stroomnet, dat de elektriciteit kan transporteren naar de consument.
  • Die hoogspanningslijn, Ventilus, zorgt al jaren voor lokaal protest. En daarbij kleuren de lokale burgemeesters bijzonder oranje: elf van de dertien burgervaders in de gemeenten waar Ventilus komt, zijn van cd&v. En zij willen niet dat die nieuwe hoogspanningslijn bovengronds komt, maar dat de kabels onder de grond gaan.
  • Dat maakt alles veel duurder, en zou het project tot vijf jaar kunnen verlaten. Elia, de netbeheerder, is helemaal tegen. Om het dossier uit te klaren, stelde minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) een intendant aan: Guy Vloebergh. Hij kwam vorige week met zijn rapport, dat niet echt sluitend was. Het kan onder de grond, maar dan kost het 6,4 miljard (tegenover 1,6 miljard boven de grond) en is het pas klaar in 2032, in plaats van in 2027 boven de grond. Vreemd dus, gezien de internationale context, om daar dan lang over te moeten nadenken. Tenzij het natuurlijk om een NIMBY-discussie gaat: overal groene stroom, behalve in mijn achtertuin.
  • Open Vld maakte haar keuze al duidelijk: zij willen het bovengronds. Ook Groen zit overigens op die lijn: het heeft weinig zin om uit te pakken met windparken in de Noordzee, om die dan niet of veel te traag te verbinden.
  • Maar N-VA zit op de wip binnen de Vlaamse regering: lokaal wil Wilfried Vandaele (N-VA), een groene jongen binnen de partij, eigenlijk veel liever dat de kabel onder de grond zit. En minister Demir twijfelt, zo lijkt het. Cd&v kiest dan weer radicaal voor hun burgemeesters en een ondergrondse kabel. Vroeg of laat moeten Jambon en co ook daar de knoop doorhakken. 
Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.