Moet hoogspanningslijn Ventilus ondergronds of bovengronds?

Er is politieke onenigheid rond de nieuwe West-Vlaamse hoogspanningslijn Ventilus. Bart Somers (Open Vld) wil de nieuwe leidingen bovengronds, toekomstig CD&V-voorzitter Sammy Mehdi ondergronds.

Wat? Ventilus is de nieuwe hoogspanningslijn in West-Vlaanderen die de elektriciteit van de windmolenparken op de Noordzee aan land moet krijgen.

Waar? Volgens de plannen loopt de lijn van Zeebrugge tot Avelgem, goed voor 82 kilometer. De lijn loopt deels via bestaande hoogspanningslijnen, aangevuld met kilometers aan nieuwe lijnen parallel aan de E403, de snelweg tussen Brugge en Kortrijk.

Waarom protest? Buurtbewoners en landbouwers, die zich in verscheidene lokale actiecomités verzamelen, zijn bezorgd om de impact van de hoogspanning op hun gezondheid, maar ook om de visuele vervuiling en de mogelijke nefaste gevolgen voor de vastgoedprijzen in de regio.

Ondergronds? Heel wat actievoerders schuiven een ondergrondse hoogspanningslijn naar voren als oplossing. Alleen is de aanleg naar schatting vier keer duurder en zijn er ook technische nadelen. De Vlaamse regering stelde ruimtelijk planner Guy Vloebergh aan als intendant voor het project. Hij sprak zijn voorkeur uit voor de bovengrondse leiding.

Politieke hoogspanning

Voor Vlaams viceminister-president Bart Somers (Open Vld) is het rapport van Vloebergh glashelder. “Als je uitgaat van de bevoorradingszekerheid, de stabiliteit van het net, de energieonafhankelijkheid en de klimaattransitie, dan is er maar één keuze mogelijk: Ventilus moet bovengronds, waardoor je zelfs andere leidingen kunt afbreken. En het is nog eens miljarden goedkoper ook. Dat zijn doorslaggevende, wetenschappelijk onderbouwde, argumenten”, verklaarde hij afgelopen weekend in De Standaard.

Maar dat is buiten coalitiepartner CD&V gerekend. De partij, die onder druk staat in de peilingen, kan het zich niet permitteren om zijn lokale West-Vlaamse achterban te negeren. “Als het kan, zie ik niet in waarom we zouden twijfelen om Ventilus ondergronds te maken”, zo reageerde toekomstig CD&V-voorzitter Sammy Mahdi, bij Het Laatste Nieuws.

En zo draaien alle blikken richting de grootste Vlaamse regeringspartij, N-VA. Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir noemde Ventilus eerder deze maand “haar moeilijkste dossier van de voorbije twee jaar” en wou nog enkele weken bedenktijd vooraleer met een voorstel naar de Vlaamse regering te gaan.

Druk op de ketel

Netbeheerder Elia dringt aan op een snelle beslissing, want de duur van de nodige werken wordt op minstens drie jaar geschat. Ook de federale regering hoopt op een snelle Vlaamse beslissing. Premier Alexander De Croo (Groen) en minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) sloten vorige week nog een alliantie met drie andere Europese landen voor een groot netwerk van windmolenparken op de Noordzee. Maar als de nodige verbindingen aan land ontbreken, kan ook dit project in het gedrang komen.

(lb)

Meer