Online piraterij blijft wereldwijd verder in omvang groeien

Tijdens de eerste negen maanden van vorig jaar heeft de interesse in piraterij-diensten tot 3,7 miljard illegale streams en downloads geleid. Dit betekende een stijging met 16 procent tegenover de periode van negen maanden voordien. Dat blijkt uit een rapport van Akamai Technologies, Muso en Pirates in the Outfield.

De studie toont volgens de initiatiefnemers aan dat online piraterij een brede waaier van industrieën raakt en daarbij grote financiële schade veroorzaakt.

Geen wondermiddel

De onderzoekers stelden vast dat 61,5 procent van de betrokken consumenten zich rechtstreeks tot de illegale online platform richtten. De resterende 28,5 procent kwam door een actieve zoekopdracht bij deze aanbieders van illegale diensten terecht.

“Piraterij vergt een voortdurende strijd en er is geen wondermiddel om het probleem aan te pakken”, beklemtoont onderzoeksleider Steve Ragan, beveiligingsexpert bij Akamai.

“Naarmate ontwikkelaars erin slagen om hun content efficiënter tegen piraterij te beschermen, verbeteren ook de criminelen hun methodes om alsnog tot het beveiligde materiaal toegang te krijgen.”

“De impact van piraterij gaat veel verder dan het gestolen materiaal. Er is immers ook sprake van een verlies aan legale tewerkstelling, wat het levensonderhoud van vele gezinnen kan bedreigen.”

Toenemend probleem

Volgens Akamai vormt de omvang van online piraterij een van de moeilijkste en meest complexe problemen die bedrijven moeten aanpakken. Opgemerkt wordt dat media, uitgeverijen en andere digitale dienstverleners door het veranderende consumentengedrag een grotere aandacht aan de afscherming van hun content moeten besteden.

“Het is dan ook van het grootste belang om een inzicht in de dreiging te verwerven, zodat risico’s met succes zouden kunnen worden bestreden”, beklemtonen de onderzoekers. “Het rapport maakt duidelijk welke omvang de wereldwijde piraterij heeft bereikt. Misschien nog zorgwekkender is dat het probleem in vele sectoren nog altijd verder in omvang groeit.”

De onderzoekers stelden vast dat gedurende een periode van negen maanden in totaal 132 miljard bezoeken aan online piraterijplatformen werden geregistreerd. De belangrijkste doelwitten waren televisie (67 miljard bezoeken), uitgeverijen (30 miljard), film (14,5 miljard), muziek (10,8 miljard) en software (8,9 miljard bezoeken).

De grootste markt voor deze illegale diensten kon worden gevonden in de Verenigde Staten (13,5 miljard), gevolgd door Rusland (7,2 miljard), India (6,5 miljard), China (5,9 miljard) en Brazilië (4,5 miljard).

(fjc)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.