Online je boodschappen doen en ophalen of laten leveren? Wij kijken waar je de beste deal krijgt

Time is money en dus gaan we steeds meer op zoek naar manieren om tijd te besparen. Door onze boodschappen voor ons te laten doen, bijvoorbeeld, of ze gewoon thuis te laten leveren. Maar met andere tarieven, andere spelregels en véél kleine lettertjes is het niet altijd duidelijk welke leverancier voor wat staat. Wij keken naar enkele grote supermarkten en vergeleken het aanbod.

Het andere aanbod: AH

Locaties: AH in België heeft slechts drie Pick-Up-points: in Wilrijk, Gent en Kortrijk, bij hun grootste winkels. Aangezien de Nederlandse winkelgigant nog niet zo lang in het land is, vermoeden we dat die locaties naargelang de mogelijkheden wel zullen uitbreiden. Het zijn uiteraard ook meteen de winkels die het grootste assortiment in stock hebben staan.

Prijs: Je betaalt zo’n 1,50 tot 3,50 euro servicekosten, afhankelijk van het moment dat je kiest om je bestelling te komen ophalen. Voor bestellingen vanaf 70 euro komt daar een korting van één euro bij.

Thuisleveren? Momenteel kan je via AH geen boodschappen thuis laten leveren.

Kleine lettertjes? Er is zo’n vier euro statiegeld te betalen per box die Albert Heijn gebruikt om je boodschappen te leveren en verpakken. Wie grote boodschappen doet, legt dus al snel vijftien tot twintig euro aan statiegeld op. Dat krijg je natuurlijk terug als je ze terug binnenbrengt, maar wie een kist thuis laat staan, mag opnieuw bijbetalen. Het grootste nadeel bij AH? Dat je ’t waarschijnlijk alleen maar haalbaar vindt als je in Gent, Wilrijk en Kortrijk werkt of woont.

De oude getrouwe: Carrefour

Locaties: Over heel Vlaanderen. Een exact aantal konden ze ons bij Carrefour niet geven, maar je kan wel een locatie dichtbij opzoeken via de website van Carrefour Drive.

Prijs: Om online je boodschappen te reserveren en ze nadien op te pikken, betaal je 4,5 euro standaard. Vanaf 150 euro wordt je Carrefour Drive gratis. Uiteraard moet je ook bij Carrefour een moment aangeven waarbij je je boodschappen wil ophalen.

Thuisleveren? Thuisleveren is het stokpaardje van Carrefour Drive: het kost 9,95 euro, tenzij je een aantal courante kortingen krijgt door bepaalde producten te kopen. Het voordeel van Carrefour Drive tegenover de concurrentie is dan weer dat je er ook voor kan kiezen om je levering buiten de kantooruren te laten uitvoeren.

Kleine lettertjes? Weinig. Er zijn geen statiegeldkosten voor de boxen, aangezien Carrefour dat vooral in kartonnen dozen of zakken doet. Geen onverwachte kosten dus, en een vrij heldere website.

De prijsconcurrenten: Colruyt en Bio-Planet

Locaties: Bijna elke middelgrote tot grote Colruyt, idem dito voor Bio-Planet. Naarmate de winkels van Colruyt vernieuwd worden, zal er waarschijnlijk altijd een Collect&Go voorzien worden. Je kan een winkel kiezen via de website of de app.

Prijs: 5,50 euro voor het oppikken van je boodschappen. Je kan een uur instellen en tot een dag op voorhand bestellen. De servicekost is stabiel, enkel mensen die een maaltijdbox van Colruyt bestellen, betalen ‘m niet. Voor Bio-Planet geldt hetzelfde systeem.

Thuisleveren? Nee, thuisleveren kan nog niet via Colruyt.

Kleine lettertjes? Je krijgt je boodschappen in de typische Colruyt-bakken, waar je 5,95 euro waarborg voor betaalt. Een diepvrieszak kan je zelf ook meenemen of ter plekke aankopen. Wél speciaal bij Colruyt is dat je in Colruyt Collect&Go-ophaalpunten ook je Bio-Planet-bestelling kan ophalen. Die komen wel in aparte bakken en met een aparte rekening, maar het bespaart je wel wat heen-en-weer-gerij. De OKAY-supermarkten staan volledig los van Collect&Go Colruyt en Bio-Planet.

De upmarket-optie: Delhaize

Locaties: 142 Delhaizes in België staan toe dat je er je boodschappen komt ophalen. Shop&Go heet dat bij Delhaize. Je hebt het meeste kans op een filiaal dat dat doet als je in Antwerpen en in Brussel woont, maar ook Oost- en West-Vlaanderen hebben elk zes filialen.

Prijs: De servicekost bij Delhaize is behoorlijk laag: van 3 tot 4,5 euro voor een bestelling, afhankelijk van de uren. Goed om weten: ook hier komen er geen statiegeldkosten bij, want Delhaize legt je bestelling klaar in kartonnen dozen. Je kan die ook terugbrengen en ter plaatse recycleren.

Thuisleveren? Delhaize rekent 9,95 euro voor z’n thuisleverservice, met 5 euro korting voor wie het product van de week koopt. Je kan bij Delhaize ook als enige supermarkt nog een telefonische bestelling plaatsen, die dan thuis geleverd wordt. Dat kost 5 euro extra, maar is wel handig voor wie niet zo internet-handig is.

Kleine lettertjes? Voor thuislevering geldt bij Delhaize een minimumbedrag van maar liefst zestig euro. Net zoals veel supermarkten leveren zij ook maximaal tot op de derde verdieping, maar er komt per verdieping (zonder lift) wel twee euro bij. Best prijzig dus. Ook opvallend is dat Delhaize geen brood dat afgebakken wordt in de winkel, levert aan huis, om de versheid te garanderen.

Conclusie?

Qua prijzen is het moeilijk beslissen welke grote supermarktketen het goedkoopste levert. Uiteraard hangt het ervan af of je veel merken koopt en boodschappen in grote schijven doet of niet. Wie veel merken koopt, is waarschijnlijk het beste af met Carrefour. Ook voor Delivery ben je waarschijnlijk het beste af met Carrefour, zeker gezien de beperkingen bij Delhaize. Aangezien Ahold ook Albert Heijn onder z’n vleugels heeft, kijken wij ook uit naar een uitbreiding van de Pick-Up-points en delivery-opties.

Maar wie het liever wat budgetvriendelijker houdt, en dus ook logischerwijze in het groot koopt, is beter af bij Colruyt. De laagste-prijzen-garantie compenseert voor de vaste kost, die bij Carrefour en Delhaize gecompenseerd wordt door bepaalde producten, maar dan nog steeds hoger ligt. Met andere woorden: hogere servicekost, maar lagere eindafrekening. Uiteraard is het gamma van de drie grote anders, afhankelijk van je noden is het dus wel nuttig om toch elders te zoeken. Het nadeel van Colruyt is het statiegeld, dat je wel moet voorschieten.

Opvallend is uiteraard dat Colruyt die hogere servicekost heeft, terwijl het toch de grote prijsconcurrent is. Tegelijk behouden Delhaize, AH en Carrefour wel dat kwaliteitslabel, door extra services en geen boxes die je later moet binnenbrengen. Het zal ‘m op termijn dus wel degelijk om het type service beginnen draaien en minder om de prijs, want die ligt overal opvallend laag. Wedden dat je er zo snel aan went dat je vijf euro peanuts vindt om uit de rij aan de kassa te mogen komen?

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20