“Oninvesteerbare” Chinese aandelen krijgen nieuwe kans van Wall Street

Analisten van investeringbank JPMorgan Chase gaven enkele Chinese techaandelen een ratingverhoging. Twee maanden geleden waren die nog “oninvesteerbaar”.

De Amerikaanse grootbank JPMorgan Chase sloeg in maart een reeks Chinese techaandelen om de oren met een fikse ratingverlaging. Zo kregen onder andere de voedselbezorger Meituan en internetbedrijven Alibaba en Baidu een minderwaardige rating, wat leidde tot een selloff van hun aandeel.  

Ook ‘s werelds grootste vermogensbeheerder BlackRock deelde begin mei een tik uit aan de Chinese aandelenmarkt. BlackRock gaf verschillende Chinese aandelen en obligaties een “neutrale” rating vanwege “geopolitieke risico’s en de snelle verslechtering van de groeivooruitzichten” in verband met de gezondheidscrisis. Amper een week later werd bekend dat de Chinese industriële productie was gedaald tot zijn laagste punt in 32 jaar.

Deze week lijkt het sentiment op Wall Street echter opnieuw te keren. JPMorgan-analist Alex Yao, dezelfde persoon die de ratingverlaging aanvoerde en de aandelen in maart “oninvesteerbaar” noemde, gaf zeven Chinese bedrijven en een resem aandelen opnieuw een positievere rating. De Hang Seng-aandelenindex van Hongkong steeg op het moment van schrijven alvast met 2 procent in reactie op het nieuws.

Delisting op Wall Street dreigt nog steeds

Yao meent in een bericht dat de ratingverhoging verantwoord was dankzij “positieve evoluties binnen het reguleringsbeleid van China”. 

Peking werkt sinds april inderdaad aan nieuwe spelregels omtrent auditvereisten. Chinese bedrijven die genoteerd staan aan Amerikaanse beurzen riskeren namelijk een delisting als de beurswaakhond geen audit mag uitvoeren. Peking laat echter niet toe dat zijn bedrijven een Amerikaanse accountantscontrole krijgen. Er wordt nu gezocht naar een oplossing. Yao denkt dat de “onzekerheden” op de markt kunnen verdwijnen indien een nieuwe regulering rond auditvereisten wordt aangenomen.

JPMorgan stelde de ratings van techgiganten Tencent en Alibaba bij, maar ook die van Meituan, kruideniersapp Dingdong en e-commerceplatform Pinduoduo. De aandelen van deze bedrijven kunnen nu langzaam herstellen van de scherpe selloffs van dit jaar. Ook Baidu en vraag-en-antwoordwebsite Zhihu kregen een matige ratingverhoging cadeau. De Chinese bedrijven riskeren echter nog steeds een delisting op Wall Street.

(kg)

Meer