Onderzoek bewijst: Belgische contactbubbels werken tegen verspreiding coronavirus

Het systeem van sociale bubbels om contacten te beperken is efficiënt om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Dat blijkt uit een grote studie die in België is uitgevoerd.

De zogenaamde ‘sociale bubbels’ of ‘contactbubbels’ zijn al langer omstreden. Niet alleen zorgden ze vaak voor verwarring, België is ook één van de weinig landen wereldwijd die de maatregelen op die manier heeft ingezet in de strijd tegen het coronavirus.

Huishoudelijke bubbel

Twaalf onderzoekers van de universiteiten van Brussel, Antwerpen, Hasselt en Leuven besloten daarom om het effect van die bubbels te onderzoeken. Zij omschrijven een ‘huishoudelijke bubbel’ als “een unieke combinatie van twee huishoudens, die elkaar ontmoeten tijdens de weekenden, waarin de oudste leden slechts drie jaar in leeftijd kunnen verschillen”.

Het onderzoek is gevoerd van 30 april tot 31 augustus 2020 en moest daardoor wel rekening houden met veranderde omstandigheden. In die vier maanden zijn de andere coronamaatregelen in België namelijk regelmatig aangepast. Die variabele omstandigheden zijn verwerkt in de resultaten.

Minder ziekenhuisopnames

Algemeen komt de studie – die verschenen is in Nature Communications – tot de conclusie dat het strikt opvolgen van de regels van ‘huishoudelijke bubbels’ ziekenhuisopnames door Covid-19 met 90 procent kan verminderen. Maar zelfs als de regels minder strikt gevolgd worden, ligt het aantal ziekenhuisopnames nog steeds 41 procent lager dan zonder beperkingen.

Lees ook:

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.