Wie een elektrische bedrijfswagen heeft, kan door zijn werkgever vergoed worden voor de kosten van een oplaadbeurt thuis. Die terugbetaling gebeurt momenteel op basis van een forfaitair tarief. Dat bedrag stijgt in het derde kwartaal.
Key takeaways
- Werkgevers mogen zich tijdelijk baseren op een forfaitair tarief om de werknemers die thuis een bedrijfswagen opladen terug te betalen.
- Dat tarief wordt bepaald op basis van de gemiddelde elektriciteitstarieven die de federale energieregulator CREG elke maand publiceert.
- Die tarieven zijn door de opgelopen energieprijzen gestegen. Voor het Vlaamse gewest stijgt het tarief bijvoorbeeld van 31,94 eurocent/kWh naar 34,56 eurocent/kWh.
Duiding: Bedrijven mogen tijdelijk een forfaitair tarief gebruiken om werknemers te vergoeden die thuis een bedrijfswagen opladen.
- Die terugbetaling leidt niet tot een belastbaar voordeel van alle aard voor de werknemer als er aan enkele voorwaarden wordt voldaan. Tot 1 januari 2025 was een van de vereisten dat de terugbetaling gelijk moest zijn aan de werkelijke kosten van de werknemer. Alleen is het voor een onderneming niet eenvoudig om de werkelijke kostprijs van de laadbeurten van individuele werknemers te berekenen.
- Daarom heeft Vincent van Peteghem (cd&v), minister van Begroting, in het najaar van 2024 een circulaire laten publiceren waarin staat dat bedrijven tijdelijk forfaitaire tarieven mogen toepassen. De tijdelijke maatregel wordt eind dit jaar stopgezet.
- In de praktijk maakten bedrijven al gebruik van een forfait, maar dat was een risico omdat het verschil tussen het forfaitaire en het werkelijke tarief belastbaar is. Bestuurders liepen daardoor het risico honderden euro’s extra belastingen te moeten betalen.
- De overheid baseert zich voor het bepalen van het forfaitaire tarief op de boordtabellen met gemiddelde stroomprijzen die de federale energieregulator CREG maandelijks publiceert, per type klant en type verbruik. Er wordt gewerkt met een gemiddeld tarief per kwartaal, waarbij ook rekening gehouden wordt met de woonplaats van de werknemer (Vlaanderen, Brussel of Wallonië).
- De werkgever kan er echter ook voor kiezen om de verbruikte elektriciteit terug te betalen zonder rekening te houden met de woonplaats van zijn werknemers. In dat geval is het maximaal vast tarief per kWh dat de werkgever kan gebruiken, gelijk aan het laagste tarief dat geldt in één van de gewesten voor het betrokken kwartaal. Deze keuze geldt dan voor het hele kalenderjaar.
- Indien de werkgever dat wenst, kan die vandaag al een oplaadbeurt terugbetalen op basis van het werkelijke tarief. “Er komen steeds meer systemen op de markt die dat mogelijk maken”, zegt Olivier Vanneste, partner bij consultant KPMG, in een reactie aan De Tijd. “Dat systeem is ook de standaard. Werkgevers zullen zich moeten voorbereiden.”
Hoger forfaitair tarief voor wie bedrijfswagen thuis oplaadt
In het nieuws: De Creg heeft de nieuwe tabellen gepubliceerd. Daaruit blijkt dat de bedrijven in het komende kwartaal hun medewerkers die thuis een bedrijfswagen opladen een hoger forfaitair tarief kunnen terugbetalen. Dat bedrag was in het tweede kwartaal ook al gestegen.
- Voor Vlaanderen stijgt het forfaitaire tarief in het derde kwartaal van 31,94 naar 34,56 cent/kilowattuur (kWh), voor Brussel van 35,84 naar 37,87 cent/kWh, en voor Wallonië van 36,17 naar 38,43 cent/kWh.
Wil je op de hoogte blijven van alles wat er zich afspeelt in de financiële wereld? Niels Saelens, een journalist met een passie voor financiën, volgt alles op de voet op. Via deze link kan je je inschrijven op zijn dagelijkse nieuwsbrief.