Onderrapportage: ‘Wereldwijd dubbel zoveel coronadoden als gedacht’

Wereldwijd zijn er bijna 7 miljoen mensen overleden aan de gevolgen van Covid-19 en in de Verenigde Staten zijn er maar liefst 300.000 meer sterfgevallen als eerder gedacht. Dat blijkt uit een studie van het Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME) van de universiteit van Washington.

‘Hoe verschrikkelijk de Covid-19-pandemie ook lijkt, deze analyse toont aan dat de werkelijke tol aanzienlijk erger is’, zegt Chris Murray, de directeur van het IHME. ‘Inzicht in het werkelijke aantal Covid-19-doden helpt ons niet alleen de omvang van deze wereldwijde crisis te begrijpen, maar levert ook waardevolle informatie op voor beleidsmakers die respons- en herstelplannen ontwikkelen.’

Wereldwijd bijna 7 miljoen doden

Meer dan 905.000 Amerikanen zouden volgens het instituut overleden zijn aan de gevolgen van een coronabesmetting, aanzienlijk meer dan de huidige officiële telling van 595.588. De Verenigde Staten hebben tot nu toe meer Covid-19-doden dan om het even welk ander land, besluiten de auteurs. 

Wereldwijd zou het coronavirus ongeveer meer dan 6,9 miljoen sterfgevallen veroorzaakt hebben, meer dan het dubbele van wat uit de officiële cijfers blijkt. Het IHME stelt dat het aantal Covid-19-doden in bijna elk land aanzienlijk wordt ondergerapporteerd.

‘Moeilijk te volgen’

Opvallend is dat het grootste aantal niet-gerapporteerde sterfgevallen zich voordoet in landen waar de pandemie tot nu toe het hardst heeft toegeslagen. ‘Veel landen hebben uitzonderlijke inspanningen geleverd om de tol van de pandemie te meten, maar onze analyse toont aan hoe moeilijk het is om een nieuwe en zich snel verspreidende infectieziekte nauwkeurig te volgen’, zegt Murray.

‘We hopen dat het verslag van vandaag regeringen zal aanmoedigen om leemtes in hun Covid-19-sterftecijfers op te sporen en aan te pakken, zodat ze hun middelen voor de pandemie nauwkeuriger kunnen inzetten’, voegt hij eraan toe. 

De modellen van het IHME worden wekelijks bijgewerkt en kan u raadplegen op covid19.healthdata.org.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20