Ondanks turbulent jaar sluit Airbnb-topman beursgang in 2020 niet uit

Hoewel verhuurplatform Airbnb midscheeps getroffen werd door de coronacrisis, is de geplande beursgang niet van tafel. Dat benadrukte topman Brian Chesky in een interview met het Amerikaanse persagentschap Bloomberg.

Door de uitbraak van de coronacrisis zag Airbnb zich genoodzaakt om de officieus geplande beursgang uit te stellen. Officieel werd dat bericht nooit, want het verhuurplatform had de concrete datum zelfs nooit wereldkundig gemaakt. Maar nu is daar opnieuw iets meer perspectief over. ‘We sluiten een beursgang dit jaar niet uit, maar we binden er geen tijdslijn aan vast’, stelde topman Brian Chesky.

Vast staat wel dat Airbnb enkele turbulente maanden achter de rug heeft. Het verhuurplatform kon begin mei weinig anders ondernemen dan een kwart van haar personeel te ontslaan, wat overeenkomt met 1.900 van de 7.500 werknemers. Tegelijk woog de pandemie zwaar op de uitgaven, omdat annulaties terugbetaald moesten worden. Ook dat had voeten in de aarde, want Airbnb wou de verhuurders zelf laten opdraaien voor de kosten. Met groot gemor tot gevolg.

‘Is de wereld klaar?’

‘Het voelde alsof alles in dit bedrijf brak. Als een industrie moesten we in de afgrond staren, niet wetend of en wanneer alles zou herstellen’, blikt de oprichter terug. Hoewel het aantal boekingen herneemt, bevindt Airbnb zich volgens Chesky nog altijd in overlevingsmodus. ‘We zijn sneller aan het herstellen dan we dachten, maar ik wil geen valse hoop koesteren. De markt lijkt zich te herstellen, al kan er nog een diepere duik volgen.’

Om de beursgang in de komende tijd concreet te maken, zal de topman de nodige administratie in orde brengen. De datum vastpinnen, zal hij doen als er tekenen van herstel op de lange termijn zijn. ‘De vraag is: wanneer is de wereld klaar voor ons? Zijn ze klaar voor ons dit jaar? Of wordt het volgend jaar? Moeilijk om te zeggen’, klinkt het.

Lees ook: Gaan we nog in een onbekende stad bij een wildvreemde thuis logeren? Heeft Airbnb nog een toekomst?

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20