Airbnb schuift factuur ‘gratis’ annulaties door naar verhuurders

Het verhuurplatform Airbnb heeft zijn gebruikers laten weten dat ze door het nieuwe coronavirus gratis hun verblijf mogen annuleren en hun geld terugkrijgen. Eén addertje onder het gras: de verhuurders draaien op voor de kosten.

Op Airbnb verhuren mensen hun appartement of een kamer aan reizigers die niet op hotel willen gaan. Normaal laat het platform zijn verhuurders zelf hun regels en prijszetting bepalen, maar in de regels van het bedrijf staat wel een zogenaamde ‘verzachtende omstandigheden’-clausule. Die laat gasten toe hun verblijf te annuleren in bepaalde situaties, zelfs wanneer de verhuurders andere regels hebben.

In het begin liet Airbnb zijn verhuurders nog zelf bepalen hoe ze met Covid-19 omgaan, maar sinds de ziekte zich blijft verspreiden, neemt het bedrijf het heft in eigen handen. Een week geleden kondigde het aan dat iedereen die een kamer huurde vanaf 14 april kosteloos mag annuleren, nu meerdere landen reisrestricties opleggen.

Hypotheek

Airbnb betaalt wel 12 procent terug aan de verhuurder, de commissie die de dienst krijgt op elke reservatie, maar dat betekent dat 88 procent van het bedrag nog steeds uit de zak van de verhuurder komt. Dat kan een probleem zijn, omdat veel verhuurders rekenden op huurinkomsten voor de afbetaling van hun hypotheken en dergelijke.

Verhuurders begrijpen de maatregel, maar vinden wel dat Airbnb volledig moet instaan voor de verloren inkomsten, gezien het bedrijf de beslissing heeft genomen. Velen kijken nu naar andere verhuurplatformen om hun kamers aan de man te krijgen.

Lening

Donderdag bleek dat Airbnb onderhandelt over een verlenging van zijn lening van 1 miljard dollar bij enkele Amerikaanse zakenbanken, om te compenseren voor zijn gemiste inkomsten. Dat schrijft het persagentschap Reuters.

Het bedrijf stuurde ook een brief naar overheden met de vraag om leningen en belastingverlagingen te verschaffen aan zijn verhuurders, om dezelfde reden. Verhuurders zijn niet onder de indruk. ‘Die leningen zullen onze gemiste inkomsten nooit volledig compenseren’, klinkt het.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20