Markten:
Markten inladen...

MAANDAG 30 MRT

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Airbnb schuift factuur ‘gratis’ annulaties door naar verhuurders

Logo Business AM
Personal Finance

26/03/2020 | Ruben Van Lent | 3 min leestijd

AP Photo/Jacques Brinon

Het verhuurplatform Airbnb heeft zijn gebruikers laten weten dat ze door het nieuwe coronavirus gratis hun verblijf mogen annuleren en hun geld terugkrijgen. Eén addertje onder het gras: de verhuurders draaien op voor de kosten.

Op Airbnb verhuren mensen hun appartement of een kamer aan reizigers die niet op hotel willen gaan. Normaal laat het platform zijn verhuurders zelf hun regels en prijszetting bepalen, maar in de regels van het bedrijf staat wel een zogenaamde ‘verzachtende omstandigheden’-clausule. Die laat gasten toe hun verblijf te annuleren in bepaalde situaties, zelfs wanneer de verhuurders andere regels hebben.

In het begin liet Airbnb zijn verhuurders nog zelf bepalen hoe ze met Covid-19 omgaan, maar sinds de ziekte zich blijft verspreiden, neemt het bedrijf het heft in eigen handen. Een week geleden kondigde het aan dat iedereen die een kamer huurde vanaf 14 april kosteloos mag annuleren, nu meerdere landen reisrestricties opleggen.

Hypotheek

Airbnb betaalt wel 12 procent terug aan de verhuurder, de commissie die de dienst krijgt op elke reservatie, maar dat betekent dat 88 procent van het bedrag nog steeds uit de zak van de verhuurder komt. Dat kan een probleem zijn, omdat veel verhuurders rekenden op huurinkomsten voor de afbetaling van hun hypotheken en dergelijke.

Verhuurders begrijpen de maatregel, maar vinden wel dat Airbnb volledig moet instaan voor de verloren inkomsten, gezien het bedrijf de beslissing heeft genomen. Velen kijken nu naar andere verhuurplatformen om hun kamers aan de man te krijgen.

Lening

Donderdag bleek dat Airbnb onderhandelt over een verlenging van zijn lening van 1 miljard dollar bij enkele Amerikaanse zakenbanken, om te compenseren voor zijn gemiste inkomsten. Dat schrijft het persagentschap Reuters.

Het bedrijf stuurde ook een brief naar overheden met de vraag om leningen en belastingverlagingen te verschaffen aan zijn verhuurders, om dezelfde reden. Verhuurders zijn niet onder de indruk. ‘Die leningen zullen onze gemiste inkomsten nooit volledig compenseren’, klinkt het.

Source: BusinessAM


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
Logo Business AM

Business AM | Stocks

Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Quote van de dag Elon Musk

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Quote van de dag corona

We moeten rationeel blijven. Maar de kans om het virus in te dammen wordt kleiner. We bereiden ons ook voor op een pandemie.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO
Goed gezegd Sanna Ma

De American Dream kan je best in de Scandinavische landen realiseren.

Sanna Marin, premier van Finland
zo gezegd Hillary Clinton

Niemand vindt Bernie Sanders leuk. Niemand wil met hem werken, en hij krijgt niets gedaan.

Hillary Clinton