‘Onafhankelijk worden zou Schotland harder raken dan brexit’

Als Schotland onafhankelijk wil worden, hangt daar een stevig prijskaartje aan. Dat concludeert de London School of Economics. De impact van onafhankelijkheid zou groter zijn dan die van brexit.

Nu het Verenigd Koninkrijk uit de EU gestapt is, zijn meer Schotten de onafhankelijkheid genegen. Dat weet ook Nicola Sturgeon, de premier van de Schotse regionale regering. Maar dat zou Schotland een stevige duit kunnen kosten. Dat berekende de London School of Economics.

Nieuw referendum?

Schotland hield in 2014 al een referendum over de mogelijke onafhankelijkheid. De meerderheid van de Schotten stemde toen nee, en Schotsland bleef toen bij het VK. Maar nu de brexit achter de rug is, hebben veel Schotten hun kar gekeerd, beweert Sturgeon. Zij wil daarom een nieuw referendum.

Dat botste al op een njet van de Britse premier Boris Johnson. Hij weigerde een nieuw referendum. Maar deze studie gaat ongetwijfeld mee naar de tekentafel. Volgens LSE gaan de kosten voor Schotland omhoog met 15 procent in een optimistisch scenario en met 30 procent in een pessimistisch scenario.

Veel heeft natuurlijk te maken met de massale export die Schotland naar de rest van het VK doet. Zowat 61 procent van de handel hangt vast aan de grote broer.

‘Eigen economie bepalen’

Volgens Sturgeon, die commentaar gaf op het rapport bij Reuters, houdt de studie geen rekening met de vrijheden die Schotland dan zou krijgen. ‘We kunnen dan zelf positieve beslissingen maken die onze economie beïnvloeden.’

Nog volgens Sturgeon zou Schotland dan opnieuw deel kunnen uitmaken van de EU. Ze verwees ook naar het relatieve succes van de republiek Ierland en Denemarken.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20