Olympische Spelen Tokio kosten uiteindelijk minder dan gevreesd; dankzij besparingen op vergoedingen medewerkers

De Olympische Spelen en Paralympische Spelen in Tokio, die de voorbije zomer werden georganiseerd, zullen uiteindelijk minstens 150 miljard yen (1,17 miljard euro) minder kosten dan eerder werd ingeschat. Dat hebben een aantal experts tegenover het Japanse persbureau Kyodo gezegd.

Daarbij verwijzen de experts naar de uitbraak van de coronapandemie, die er immers verantwoordelijk is geweest dat de wedstrijden op de evenementen meestal zonder toeschouwers moesten worden georganiseerd. Dit heeft ervoor gezorgd dat de kosten voor arbeid en een aantal andere uitgaven konden worden verlaagd.

Ticketverkoop

“Omdat op de wedstrijden geen toeschouwers werden toegelaten, verloren de organisatoren de inkomsten uit de verkoop van tickets”, voert Kyodo aan. “Dat verlies wordt op ongeveer 90 miljard yen geraamd.”

“Omdat er aan de andere kant van de balans ook 150 miljard yen minder uitgaven moesten worden gedaan, wordt het heel onwaarschijnlijk dat de evenementen de Japanse belastingbetaler alsnog met een extra kost zal opzadelen.”

De Olympische Spelen en Paralympische Spelen werden oorspronkelijk voorzien voor de zomer van vorig jaar. Door de uitbraak van de coronacrisis werden de evenementen echter opgeschort en uiteindelijk naar de zomer van dit jaar verschoven. Maar het evenement werd ook dan nog met een reeks buitengewone beperkingen geconfronteerd.

De totale kosten – die worden gedeeld door het organiserend comité, de overheid van Tokio en de Japanse regering – van de evenementen zouden volgens de nieuwe berekeningen beneden de grens van 1,5 biljoen yen blijven.

Oorspronkelijk was een budget van 1,35 biljoen yen naar voor geschoven, maar door het uitstel van het evenement werd dat bedrag uiteindelijk tot 1,64 biljoen yen verhoogd.

Verdeling

Omdat er uit de kaartverkoop nagenoeg geen inkomsten konden worden gegenereerd, werd voor een belangrijk tekort gevreesd. In eerste instantie zou dat verlies door het organiserend comité moeten worden gedragen, maar indien daar problemen zouden rijzen, zou de stedelijke overheid moeten bijspringen.

Indien ook dat nog niet voldoende zou zijn om alle kosten te dekken, zou de nationale overheid ter hulp moeten komen. Gehoopt wordt dat tegen eind dit jaar een akkoord over de verdeling van de kosten te sluiten. Volgens de nieuwe ramingen zullen de tekorten echter minder zwaar uitvallen dan werd gevreesd.

De Olympische Spelen in Tokio, gespreid over zeventien dagen, waren het grootste sportevenement dat sinds de uitbraak van de coronacrisis begin vorig jaar werd gehouden. Bij het evenement waren ongeveer elfduizend atleten uit meer dan tweehonderd landen betrokken.

Voor de eerste keer in de geschiedenis van de Olympische Spelen moesten de wedstrijden zonder toeschouwers worden georganiseerd.

De kosten voor de organisatie van de evenementen liggen echter wel beduidend hoger dan de ramingen die naar voor werden geschoven toen Japan acht jaar geleden zijn aanvraag indiende. Toen was gewag gemaakt van een bedrag van 734 miljard yen.

(lb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20