Olie is 50 procent duurder sinds november: dit is waarom

De prijs van een vat Brentolie is gestegen tot boven de 60 dollar. Het is al een jaar geleden dat dit prijsniveau werd bereikt. Vaccins, het economisch herstel in Azië, maar ook de vele online bestellingen zijn de belangrijkste oorzaken.

De olieprijs is over het algemeen een van de belangrijkste indicatoren van de toestand van de economie. Toen de coronapandemie een jaar geleden begon, zijn de prijzen sterk gedaald. De prijs van een vat Amerikaanse WTI-olie daalde afgelopen april zelfs onder nul. De economie was volledig tot stilstand gekomen.

Maar begin februari bereikten de olieprijzen het niveau van voor de pandemie. Zowel Brent als WTI worden verhandeld tegen meer dan 60 dollar per vat. Daar zijn een aantal verklaringen voor.

Vaccins geven hoop

Om te beginnen suggereert de vaccinatie die in vele landen over de hele wereld is begonnen, dat de crisis ten einde loopt. Er zijn nog veel vragen over de doeltreffendheid van vaccins op lange termijn. Maar economen hopen dat het zal helpen de economie weer op gang te brengen en het toerisme te stimuleren.

Tot op vandaag gaat de reissector wel nog gebukt onder de strenge coronamaatregelen. Het luchtverkeer is met 70 procent gedaald ten opzichte van vorig jaar. De luchtvaart is echter een van de belangrijkste afnemers van de oliemaatschappijen. De terugkeer van de reizigers, met name dankzij de vaccinatiepaspoorten, zal naar verwachting de sector opnieuw een boost geven.

Herstel in Azië

Sinds enkele maanden komt de Aziatische economie langzaam weer op gang. China, Taiwan en Vietnam hebben in 2020 een economische groei gekend. Sommige Aziatische landen zijn erin geslaagd het virus onder controle te krijgen en vandaag neemt de vraag in die landen weer toe. ‘We zijn behoorlijk optimistisch over wat we in China zien,’ zei Ben van Beurden, CEO van Royal Dutch Shell, op de BBC. India, dat enige groepsimmuniteit heeft bereikt, begint ook weer te leven.

E-commerce

Ook de boom van e-commerce is goed nieuws voor de olieproducenten. Veel mensen bestellen steeds meer online. Die producten moeten dus geleverd worden. Dat gebeurt met bestelwagens, maar ook met lucht- en zeevrachtvervoer, wat zeer olie-intensieve vervoermiddelen zijn. Deze bestellingen hebben ook de vraag naar plastic verpakkingen, die van olie worden gemaakt, gestimuleerd, schrijft BBC.

OPEC

Het feit dat de olieprijs weer het niveau van voor de coronacrisis heeft bereikt, betekent echter niet dat de vraag zich volledig heeft hersteld. Vooral in Europa, waar het virus en zijn varianten het aantal besmettingen in sommige landen doet oplopen, sputter de economische motor nog.

De hoge prijzen zijn in feite kunstmatig gecreëerd door OPEC+, het kartel van ’s werelds grootste olieproducenten. Samen leggen zij sinds afgelopen voorjaar aanzienlijke productiebeperkingen op om het aanbod te beperken. Saoedi-Arabië, bijvoorbeeld, produceert momenteel nog steeds 1 miljoen vaten minder per dag dan in een normale situatie.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.