Markten:
Markten inladen...

WOENSDAG 12 AUG

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Oldtimer BMW doet vier keer beter dan aandeel BMW

Logo Business AM
Economie

27/05/2019 | Marc Horckmans | 3 min leestijd

Klassieke wagens halen als belegging vaak een veel hoger rendement dan traditionele investeringen. Oldtimers kunnen dan ook een interessante keuze zijn voor beleggers die op zoek zijn naar alternatieve investeringsmogelijkheden. Dat blijkt uit de OTX Classic Car Index van de financiële groep Südwestbank, die samengesteld is op basis van de waarde van auto’s die door Duitse constructeurs op de markt zijn gebracht en minstens dertig jaar oud zijn.

Experts waarschuwen wel dat een investering in oldtimers geen evidentie is.

Aandelenbeurs

“Het voorbije jaar hebben de prijzen van klassieke wagens slechts een bescheiden groei gekend,” zegt Jens Berner, oldtimer-expert van Südwestbank. “Tegenover het jaar voordien was er nog een stijging met 0,49 procent.”

“Na een lichte opwaartse trend drie jaar geleden, hebben de prijzen van de meeste klassieke auto’s de voorbije twee jaar nog slechts weinig verschuivingen opgetekend. Twee jaar geleden was er sprake van een stijging met 0,41 procent. Slechts enkele modellen konden een duidelijke fluctuatie melden.”

“De vraag naar historische voertuigen blijft bijzonder hoog,” benadrukt Berner. “Oldtimers worden nog steeds als een stabiele investering beschouwd. Dat blijkt uit een directe vergelijking met aandelen en Duitse staatsobligaties. Het beursplatform Deutscher Aktienindex heeft sinds het midden van het voorbije decennium een stijging met 148,09 procent gekend.”

“De Europese aandelenmarkt Euro Stoxx 50 toonde tegelijkertijd een toename met 53,62 procent. Tijdens diezelfde periode boekten de Duitse staatsobligaties een groei met 60,53 procent. De OTX Classic Car Index registreerde over datzelfde tijdsbestek daarentegen een stijging met 453,98 procent.

“De beste prestatie laat de BMW 507 optekenen,” betoogt Berner nog. “Dat model heeft sinds het midden van het voorbije decennium 812,70 procent aan waarde gewonnen. Ook de Mercedes 190 SL en de Mercedes 230 SL hebben het voorbije jaar een verdere prijsstijging laten optekenen.” De BMW 507 werd zestig jaar geleden uit productie genomen. Voor een exemplaar moet momenteel ongeveer 1,7 miljoen euro worden betaald.

Kosten

“Spaargelden brengen de consument nagenoeg niets meer op,” aldus Berner. “Ook bij een aantal andere traditionele activa blijven de opbrengsten beperkt. In een dergelijke situatie gaan velen op zoek naar alternatieve investeringsmogelijkheden. Een oldtimer is daarmee een alternatieve investering.”

Berner wijst er wel op dat voor een echte rendabiliteit alleen transacties met wagens ter waarde van ongeveer 100.000 euro zinvol zijn. Oldtimers moeten volgens de expert dan ook uitsluitend als een bijkomstig element van de investeringsportefeuille worden bestempeld. “Historische wagens zouden slechts een aandeel tussen 5 procent en 10 procent van de volledige portefeuille mogen vertegenwoordigen,” aldus de expert.

“Met een aankoopprijs van 100.000 euro, zal de oldtimer aan zijn eigenaar jaarlijks ook nog eens ongeveer 4 procent extra kosten eisen,” waarschuwt Berner. “De eigenaar moet niet alleen belastingen betalen. Daarnaast moet hij immers ook rekening houden met verzekeringen, de huur van een garage, het onderhoud en herstellingen.”

Berner berekende dat begin dit jaar in Duitsland 756.572 oldtimers – met een leeftijd van minstens dertig jaar – stonden ingeschreven. Dat betekende een stijging met 12,1 procent tegenover het jaar voordien.


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

‘Een politicus die in 2021 aan de macht komt, gaat naar een feestje dat afgelopen is. Er valt niets anders meer te doen dan de afwas.’

Denker Yuval Harari
Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Yuval Harari

‘Een politicus die in 2021 aan de macht komt, gaat naar een feestje dat afgelopen is. Er valt niets anders meer te doen dan de afwas.’

Denker Yuval Harari
Quote Merkel

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen.’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Zo gezegd: Gita Gopinath

‘De coronacrisis is veel groter dan de bankencrisis. Een schok als deze hebben we niet meegemaakt sinds de Grote Depressie. Misschien is dit wel de Grote Lockdown.’

Gita Gopinath, de hoofdeconome van het IMF

Quote van de dag Elon Musk

‘Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.’

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

‘Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.’

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Logo Business AM

Business AM | Stocks