Aquacultuur is niet alleen een instrument om de wereldwijde voedselzekerheid te vergroten, maar biedt tegelijkertijd ook voordelen voor het leefmilieu. Dat zegt een studie van wetenschappers van de University of Plymouth, gebaseerd op een analyse van de impact op de omgeving van offshore mosselkwekerijen in Lyme Bay, voor de zuidkust van Engeland.
“Aquacultuur wordt steeds belangrijker voor de mondiale voedselzekerheid, en om de groeiende wereldbevolking te voeden, zal zij naar verwachting de komende jaren snel blijven groeien”, beklemtonen de onderzoekers.
“Onze studie suggereert daarbij echter dat de sector niet alleen kan helpen om de wereldwijde vraag naar vis te helpen invullen, maar tegelijkertijd ook bredere voordelen kan hebben voor het brede mariene milieu.”
Nieuwe populaties
Lyme Bay herbergt de grootste offshore mosselkwekerij van Europa en startte negen jaar geleden met haar activiteiten. Sindsdien hebben wetenschappers van diverse camera’s gebruik gemaakt om de effecten van de proefinstallaties van de kwekerij op de habitat op de zeebodem en de daarop levende soorten te analyseren.
De onderzoekers stelden vast dat er niet alleen mosselschelpen op de touwen van de kwekerij groeiden, maar na zes maanden ook al nieuwe populaties op de zeebodem onder de installaties konden worden waargenomen.
“Het ontstaan van grotere mosselbanken kon al binnen de eerste achttien maanden na de opstart van de kwekerij worden vastgesteld”, stippen de onderzoekers aan. “Zowel de omvang van de mosselbanken als de procentuele bedekking van de zeebodem namen in de loop van de tijd toe. Dit leidde vervolgens ook tot een groei van andere mariene soorten.”
Positieve effecten
“Daarbij kon worden vastgesteld dat onder meer de populatie van Atlantische horsmakrelen rond de kwekerij in vier jaar tijd met meer dan 300 procent is toegenomen, terwijl dat fenomeen elders in Lyme Bay niet kon worden opgemerkt”, voeren de onderzoekers aan.
“Er was ook een duidelijke toename van het aantal Europese kreeften en eetbare krabben. Dit zijn twee soorten die commercieel in Lyme Bay belangrijk, maar die door de jarenlange impact van de sleepvisserij in het gebied eigenlijk niet meer werden verwacht.”
“De voorbije vijftien jaar hebben we consequent kunnen aantonen dat een verbod op bodemvisserij positieve effecten heeft gehad op het leefmilieu”, aldus onderzoeksleider Emma Sheehan, professor mariene wetenschappen aan de University of Plymouth.
“Deze studie heeft echter het eerste ecologische bewijs geleverd dat offshore mosselkweek voor aangetaste habitats op de zeebodem vergelijkbare voordelen kan opleveren. Dat is een cruciale vaststelling voor de hele visindustrie in een regio en voert meteen bewijsmateriaal aan waarvan het beleid gebruik kan maken om aquacultuur op zee verder de promoten.”
(kg)