Terwijl in bijna alle OESO-lidstaten de reële lonen dalen, stijgen die in België

Terwijl in bijna alle OESO-lidstaten de reële lonen dalen, stijgen die in België
Werknemers – Getty Images

Uit het jobrapport van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) blijkt dat de reële lonen in de lidstaten in het eerste kwartaal van dit jaar met bijna 4 procent zijn afgenomen. België is één van de uitzonderingen.

Waarom is dit belangrijk?

Door de torenhoge inflatie zijn de reële lonen in bijna alle OESO-lidstaten gedaald. In veel landen stijgen de salarissen onvoldoende om de gestegen levensduurte bij te benen.

Wil je op de hoogte blijven van alles wat er zich afspeelt in de financiële wereld? Niels Saelens, een journalist met een passie voor financiën, volgt alles op de voet op. Via deze link kan je je inschrijven op zijn wekelijkse nieuwsbrief.


In het nieuws: De reële lonen – het loon gecorrigeerd met de inflatie – in de OESO-lidstaten zijn in het eerste kwartaal van dit jaar met gemiddeld 3,8 procent afgenomen.

  • Nergens in de OESO zijn de reële lonen zo fors gedaald als in Hongarije. Die zijn in het eerste kwartaal met gemiddeld 15,6 procent gedaald. Letland (-13,4 procent) en Tsjechië (-10,4 procent) vervolledigen de niet zo benijdenswaardige top 3.
  • “Uit ons onderzoek blijkt dat de lonen minder fors zijn gestegen dan de winsten. Daarom denken we dat bedrijven op termijn meer ruimte zullen hebben om hun werknemers een hogere verloning te geven. Op die manier kan het verlies aan koopkracht gecompenseerd worden zonder dat dit leidt tot grote prijsdruk of een daling van de vraag naar arbeid”, merkt de in Parijs gevestigde organisatie op in het jobrapport.

Opmerkelijk: In sommige landen zijn de reële lonen gestegen. België is de koploper van de OESO.

  • In ons land zijn de reële lonen in het eerste kwartaal van 2023 met 2,9 procent toegenomen.
    • We hebben die stijging te danken aan de automatische loonindexering. Daardoor worden onze salarissen aangepast aan de inflatie. Zo kwam de indexering voor een half miljoen bedienden in paritair comité 200 begin dit jaar bijvoorbeeld uit op 11,08 procent.
    • Het Federaal Planbureau verwacht overigens dat de spilindex dit najaar opnieuw wordt overschreden, waardoor de sociale uitkeringen en ambtenarenlonen geïndexeerd zullen worden. Ook in de privésector zullen de lonen daardoor stijgen. Wanneer en hoe dat gebeurt, is afhankelijk van het paritair comité waartoe jouw werkgever behoort.
  • Ook in Costa Rica (+1,7 procent), Israël (+0,6 procent) en Nederland (+0,4 procent) zijn de reële lonen toegenomen.

Krappe arbeidsmarkt

Ook dit nog: Als we inflatie buiten beschouwing laten, zijn in veel landen de (nominale) lonen gestegen. Dat het gevolg van een krappe arbeidsmarkt. Daardoor zijn veel werkgevers bereid de verloningen te verhogen om zo nieuwe werknemers aan te trekken, of de huidige medewerkers aan boord te houden.

  • De werkloosheidsgraad in de OESO bedroeg in mei voor de derde maand op 4,8 procent. Dat is een historisch laag cijfer.
  • De organisatie verwacht dat de werkloosheidsgraad tegen het vierde kwartaal van 2024 licht zal stijgen tot 5,4 procent.
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.