Nam Oekraïne een van de Russische opperofficieren gevangen?

Volgens verschillende bronnen wist het Oekraïense leger de Russische luitenant-generaal Andrei Sychevoi gevangen te nemen vlakbij Balaklija. Sychevoi is de opperbevelhebber van het Westerse Militaire District van Rusland en is een van de hooggeplaatste officieren die het bevel voeren over de invasie van Oekraïne.

Woensdag werden via Twitter beelden verspreid van enkele Russische soldaten die waren gevangen genomen. De video zou zijn opgenomen vlak bij Balaklija, een van de steden die nu door het Oekraïense tegenoffensief rond Charkov in het vizier is gekomen.

Twee sterren

De Russen zitten gehandboeid langs de kant van de weg. Eén van hen kijkt doelbewust weg van de camera, en staat omringd door zes Oekraïense soldaten. Die man zou luitenant-generaal Andrej Sychevoi zijn. De video werd opgepikt door verschillende media en militaire analisten.

Volgens Rob Lee, militair analist die het conflict op de voet volgt, werd ook in Russische chatgroepen op Telegram gesuggereerd dat de man op de beelden de Russische generaal is. Zo draagt hij op zijn uniform twee sterren, die gedragen worden door luitenant-generaals. Ook op foto’s waarop Sychevoi in ceremoniële kostuums staat, zijn de twee sterren te zien op zijn epauletten.

Twijfels

Toch wordt door sommigen betwijfeld of het wel Sychevoi is op de video. Zo wordt aangehaald dat beiden een verschillende haarlijn hebben, en ook de moedervlek op de kin zou niet overeenkomen. Oliver Alexander, open source-analist, suggereert dat het om twee verschillende mannen gaat.

Daarnaast wordt ook de rol van Sychevoi hevig in twijfel getrokken. Toen hij op 28 februari door de Europese Unie werd gesanctioneerd, was hij alvast commandant van het 8e Leger van het Zuidelijke Militaire District. Het Conflict Intelligence Team (CIT), een onafhankelijke onderzoeksorganisatie uit Rusland, haalt aan dat hij nadien promoveerde en de opperbevelhebber werd van het Westerse Militaire District, een van de vijf militaire districten van Rusland.

Zwaar te verduren

Hetzelfde staat ook geschreven op Wikipedia, echter wordt daar ook gesuggereerd dat hij op 4 september uit die rol werd ontzet. Volgens Rob Lee zou hij echter al een maand lang niet meer aan het hoofd van het district staan. Tenslotte is er nog Handvest 97, een nieuwswebsite uit Wit-Rusland, dat aangeeft dat Sychevoi nog steeds op zijn post is.

Er zijn dus nog veel onzekerheden over de huidige situatie waarin Andrei Sychevoi verkeert. Als blijkt dat hij effectief door Oekraïne werd gevangengenomen, zou het een zware klap zijn voor de Russen, die het op dit moment al zwaar te verduren krijgen op het terrein. Daarnaast wordt door Trent Telenko, een militair blogger, aangehaald dat met de arrestatie van Sychevoi ook heel wat cruciale informatie in Oekraïense handen zou zijn gevallen. “Als Oekraïne hem arresteerde, slaagde het erin zijn hoofdkwartier te overvallen. Daarbij kwamen ze ook alle papieren en elektronische opnames van de oorlog tegen… intact.

(fjc)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20