“Veel hoop is er niet” dat graandeal tussen Oekraïne en Rusland blijft bestaan, zegt Peskov

“Veel hoop is er niet” dat graandeal tussen Oekraïne en Rusland blijft bestaan, zegt Peskov
Schip / Dmitry Peskov – Chris McGrath/Contributor via Getty Images

Volgens het Kremlin is de kans klein dat de graandeal tussen Oekraïne en Rusland, die vorige zomer werd onderhandeld met Turkije als bemiddelaar, zal blijven bestaan. 

Wat voorafging: In juli vorig jaar werd tussen Rusland en Oekraïne, samen met Turkije en de VN, overeengekomen dat Rusland de veilige passage van graanschepen die de Oekraïense havens gebruiken zou garanderen. 

  • In ruil zou Rusland onbeperkt toegang krijgen tot de wereldmarkt om onder andere meststoffen te verkopen, en zou de agriculturele bank Rosselkhozbank terug toegelaten worden tot het internationale betalingssysteem SWIFT.
  • Schepen moesten ook onderworpen worden aan controles in Turkije. Bij die controles zouden mensen van zowel Rusland, Oekraïne als de VN betrokken zijn, om te garanderen dat elke partij zich aan de voorwaarden houdt.
  • Intussen zijn door de deal al honderden transportschepen vertrokken uit Oekraïne, die samen zo’n 30 miljoen ton graan konden exporteren. Oekraïne en Rusland zijn bij de grootste exporteurs van graan in de wereld. Nadat de oorlog begon, stegen de prijzen van graanproducten fel.

“Er is nog tijd… maar veel hoop is er niet”

De huidige situatie: De huidige graandeal loopt op 18 juli af. Dmitry Peskov, woordvoerder van het Kremlin, vertelde maandag tijdens een persconferentie dat die wellicht niet verlengd zal worden. 

  • De westerse partijen zouden hun deel van de overeenkomst niet gehonoreerd hebben. “Voorlopig zeggen we dat dit deel van de overeenkomst nog niet werd nagekomen. Er is nog tijd… maar veel hoop is er niet”, zei Peskov, melden verschillende media.
  • Rosselkhozbank heeft nog niet gereageerd op de vragen van Reuters om commentaar te geven. De bank zwijgt voorlopig ook over de vooruitgang van de implementatie van de deal. 
  • Volgens mensen waar Financial Times mee sprak, heeft de EU wel een mogelijke manier gevonden om de bank terug te verbinden met het SWIFT-systeem, zonder sancties met de voet te treden. Dat zou kunnen gebeuren door een dochteronderneming op te richten die wel verbonden kan worden met het betalingssysteem. Nu wordt onderzocht of het wettelijk gezien kan gebeuren, en of het voorstel haalbaar is.

(nd)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.