Oekraïne is erin geslaagd om op enkele dagen tijd 3.000 vierkante kilometer van haar grondgebied terug te heroveren op de Russen. Die vluchten nu halsoverkop richting het binnenland, en laten daarbij tanks, pantservoertuigen en munitie achter voor de Oekraïners. De implosie van de Russische linies zorgt ervoor dat men in het Kremlin nogal zenuwachtig wordt.
Het directe gevolg voor de mislukking van het Russische leger aan het oostfront is al duidelijk. Luitenant-generaal Roman Berdnikov, die als commandant van het Westerlijke Militaire District verantwoordelijk is voor de Russische legers, mag al ophoepelen. Hij stond nog maar 16 dagen aan het roer: op 26 Augustus verving hij Andrei Sychevoi, de generaal die Oekraïne enkele dagen geleden zou krijgsgevangen genomen hebben.
Tsjetsjeense pitbull van Poetin
Maar ook verder van het front beseft men plots dat Rusland het precies minder goed doet dan eerst werd gecommuniceerd. Zo was er Ramzan Kadyrov, het hoofd van de Tsjetsjeense Republiek en een trouwe bondgenoot van Vladimir Poetin, die kritiek uitte op de terugtrekkende soldaten. Hij geeft de soldaten zelf de schuld, en beweert dat zij niet voldoende getraind hebben. Zelf levert Kadyrov ook duizenden soldaten aan het conflict, de zogenaamde ‘Kadyrovites’.
Kadyrov vertelde in een audioboodschap, verspreid via Telegram, dat hij het Russische ministerie van Defensie zou contacteren, om hen de ware situatie op het terrein duidelijk te maken. De uitval van Kadyrov, die zelfs aangeeft “conclusies te trekken als er geen wijzigingen in strategie worden gemaakt”, is opvallend: normaal is de Tsjetsjeen hyperloyaal aan het Kremlin.
Als Poetin een leger nodig heeft om vuile klusjes op te knappen, belt hij zijn Tsjetsjeense pitbull. Die laatste werd volgens bronnen ook genoemd als het nieuwe hoofd van de Rosgvardiya, de Nationale Garde van Rusland. Hij moest Viktor Zolotov opvolgen, die dan weer op zijn beurt Poetins kampeermaatje Sergej Sjojgoe zou vervangen als minister van Defensie. Kadyrov is echter niet de enige die kritiek uit op het beleid in het Kremlin.
Impeachen of buitengooien?
Zo zijn er ook enkele parlementsleden in Rusland die openlijk Poetins ontslag als president eisen. Dmitry Palyuga en enkele anderen worden nu beboet voor hun uitspraken: zij wilden Poetin laten impeachen. Met de invasie van Oekraïne zou hij hoogverraad hebben gepleegd.
Daarnaast krijgt Poetin ook heel wat tegenwind via Telegram: bekende Russische bloggers gebruiken dat platform om hun volgers op de hoogte te brengen van de oorlog in Oekraïne. Eén van hen, Zakhar Prilepin, een blogger met meer dan 250.000 volgers, keerde zich alvast tegen het regime: “Nu zien we (in Charkov, nvdr) de gevolgen van een criminele onverantwoordelijkheid van degenen die verantwoordelijk waren. De speciale militaire operatie is al lang voorbij: er is een oorlog gaande”.
Het protest tegen de invasie van Oekraïne was al bezig in Rusland, hetzij vooral onzichtbaar. Nu het tij keert en Oekraïne aan de winnende hand lijkt, zal dat protest zich meer verplaatsen naar de gemeenteraden, het parlement en misschien wel het Kremlin zelf. Ook daar staan enkele belangrijke mannen klaar om Poetin eruit te zwieren en zelf de macht te grijpen, als de invasie niet verloopt zoals gepland.
(ns)