Krijgt na Trump ook Vladimir Poetin een impeachment aan zijn broek ?

Hoewel de Russische interne keuken grotendeels gesloten blijft, lekken er nu en dan toch geruchten uit over de gang van zaken. Nu blijkt dat de Russische politiek ook allerminst opgezet is met de gang van zaken in Oekraïne: een lokale gemeenteraad wil Poetin zelf nu verantwoordelijk houden.

Poetin zelf schuift de schuld van de mislukkende invasie af op zijn generaals en ministers. Zo werd minister van Defensie Sergej Sjojgoe al een bank achteruit geschoven in de Kremlin-klas, en zijn het de generaals op het terrein zelf die verslag uitbrengen over de stand van zaken in het bezette land.

Impeachment

De districtsraad van Smolny, een okroeg of district in de Russische stad Sint-Petersburg, wil de dictator nu zelf verantwoordelijk houden. De raad eist een impeachment, een procedure om de heerser af te zetten. In de Verenigde Staten kwam een impeachment al enkele keren voor, de laatste en bekendste zaak waren de twee procedures tegen de voormalige president Donald Trump.

Vladimir Poetin zou met de “speciale operatie” in Oekraïne “hoogverraad” hebben gepleegd, zo oordeelde de districtsraad van Smolny. Het voorstel om Poetin voor de rechter te brengen, werd ingediend bij de Staatsdoema, het Russische parlement. De aanklacht werd op Twitter gedeeld door Mikhail Khodorkovsky, een voormalige oligarch die de woede van het Kremlin over zich kreeg toen hij CEO was van Yukos, een onafhankelijke olie- en gasmaatschappij. Hierop moest Khodorkovsky Rusland ontvluchten, hij verblijft momenteel in Londen.

Bakermat van protest

De lokale politici van Smolny zijn al langer tegenstander van de oorlog in Oekraïne: in maart schreven ze al een brief naar de president met de uitdrukkelijke vraag om de Russische troepen terug te trekken uit het bezette land en onmiddelijk zijn ontslag als staatshoofd aan te bieden.

Opvallend is dat het lokaal protest (vanuit de overheden) tegen Poetin net in Smolny start. Net in dit district startte op 9 november 1917 de Oktoberrevolutie (in Ruslang gebruikte men toen de Juliaanse kalender, waar 9 november overeenkomt met 25 oktober). Het was onder impuls van Vladimir Lenin dat de Bolsjewieken werden opgericht, de Marxistische afsplitsing van de Sociaal-Democratische Arbeidspartij die de tsaren omverwierp en van Rusland de communistische Sovjet-Unie maakte.

(mah)

Meer