Ook Rusland onderzoekt wreedheden tegen de mensheid: al 92 Oekraïners aangeklaagd

Terwijl bloedvergieten in het algemeen al bijzonder wreed en onnodig is, vloeit in Oekraïne ook het bloed van onschuldige burgers. Daarnaast worden zij ook slachtoffer van gruweldaden en martelingen door Russische soldaten. Oekraïne stapte dan ook al naar het Internationaal Strafhof, om onderzoek te doen naar genocide en gruwel tegen de mensheid en de Russische daders te bestraffen. Maar ook Rusland voert een soortgelijke inquisitie.

Rusland spant echter geen zaak aan bij het Internationaal Strafhof in Den Haag, aangezien het dit hof niet erkent. Wel berecht het Oekraïense soldaten zelf als die gruweldaden tegen de mensheid hebben gepleegd. 92 Oekraïners werden hier nu al voor aangeklaagd, en tegen zo’n 1.300 anderen loopt een gerechtelijk onderzoek. Dat vertelde Alexander Bastrykin, hoofd van het Onderzoekscomité van Rusland dat corruptie moet bestrijden, in een interview aan de Russische nieuwswebsite Rossiiskaya Gazeta.

In totaal worden nu 96 personen gezocht, waaronder 51 hogere officieren van het Oekraïense leger. In het interview in Rossiskaya Gazeta legt Bastrykin ook de nadruk op het Azov-bataljon, opgericht door extreemrechtse nationalisten. Soldaten van Azov die instonden voor de verdediging van de havenstad Marioepol zouden het vuur hebben geopend op burgers en kinderen. Daarnaast legde hij ook de focus op de grootte van het onderzoek: “Gedurende het onderzoek werden meer dan 216.000 mensen ondervraagd, waarvan 91.000 als slachtoffer werden erkend. Onder hen bevonden zich ook 14.072 minderjarigen.

Oekraïne onderzoekt 21.000 oorlogsmisdaden

De feiten waarover Bastrykin spreekt, zowel de cijfers in het onderzoek als de vernoemde misdrijven door onder meer soldaten van het Azov-bataljon, werden door Rossiiskaya Gazeta niet verder onderzocht. Logisch, aangezien de nieuwswebsite voor 100 procent in handen is van de Russische overheid en fungeert als propagandamedium voor het Kremlin. BBC News probeerde de feiten wel te factchecken, maar slaagde hier niet in. Zijn uitspraken moeten dus op zijn minst met een korreltje zout genomen worden, en misschien wel gewoon afgedaan worden als onzin.

Ook langs Oekraïense kant lopen er onderzoeken naar misdrijven tegen de mensheid, door Russische soldaten dan weliswaar. Denk maar aan de drama’s in Boetsja of Borodjanka. Eerder deze maand zei de procureur-generaal van Oekraïne, Irena Venediktova, die ondertussen uit haar ambt werd ontzet, dat Oekraïne meer dan 21.000 Russische oorlogsmisdaden en misdaden tegen de mensheid onderzoekt.

Ook het ICC, het Internationaal Strafhof, stuurde al verschillende teams met onderzoekers naar het belegerde land om dergelijke misdaden in kaart te brengen. In het Kremlin doen ze echter alsof hun neus bloedt, en de schuld wordt zonder verpinken doorgeschoven naar Oekraïne: dat zou zijn eigen burgers doden en eigen infrastructuur kapotschieten, waarna het Rusland de schuld kan geven.

(as)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20