Oekraïne stapt naar het Internationaal Gerechtshof in Den Haag: “Rusland moet verantwoordelijk worden gehouden”

Oekraïne heeft tegen Rusland een rechtszaak aangespannen bij het Internationaal Gerechtshof in Den Haag. “Rusland moet verantwoordelijk worden gehouden voor het manipuleren van het begrip genocide om agressie te rechtvaardigen”, aldus Oekraïens president Volodymyr Zelensky op Twitter.

Het Internationaal Gerechtshof in Den Haag heeft bevestigd dat Oekraïne een verzoek heeft ingediend. Daarin staat dat Oekraïne Rusland beschuldigt van het plegen van een genocide. Daarbij wordt aangevoerd dat Oekraïense burgers “met opzet worden gedood”. President Zelensky zegt dat zijn land zal aantonen dat Poetin de “oorlogscrimineel van de 21ste eeuw is”.

Misdaden

De kritiek op Poetin en Rusland komt er na de vele berichten van het schenden van mensenrechten door Russische soldaten. Zo zijn er beelden van journalisten vrijgegeven waarin te zien is dat er op verschillende doelen in Oekraïne clusterbommen worden ingezet. Het gebruik van deze bommen wordt door een groot aantal landen wereldwijd als inhumaan gezien, omdat de kans op burgerslachtoffers bijzonder groot is in stedelijke gebieden. Echter blijven Rusland, China, Zuid-korea en de VS voorstanders ervan.

Daarnaast zijn veel burgerdoelwitten het slachtoffer geworden van Russische beschietingen, waaronder flatgebouwen, scholen en ziekenhuizen. Onderzoekers zijn momenteel bezig met het verifiëren en het verzamelen van bewijs.

Internationaal Strafhof en Gerechtshof

Het Internationaal Strafhof – dat verschilt van het Internationaal Gerechtshof – reageerde ook op de gebeurtenissen in Oekraïne. “Mijn bureau zal de situatie in Oekraïne nauwlettend blijven volgen en zich volledig inzetten voor het voorkomen van gruweldaden. Ook zorgt het ervoor dat iedereen die verantwoordelijk is voor dergelijke misdaden zal worden berecht”, zo liet hoofdaanklager Karim Khan weten. Een gedetailleerde verklaring met betrekking tot de vervolgstappen zal het hof binnenkort geven.

Ook de regering van Litouwen heeft vandaag aangekondigd naar het Internationaal Strafhof in Den Haag te stappen. “Er komt elke dag nieuw materiaal binnen, maar we hebben nu zoveel bewijzen verzameld, dat we genoeg hebben om een verzoek in te dienen”, aldus de Litouwse premier Ingrida Simonyte.

Twee verschillende rechtbanken

Het Internationaal Strafhof en Gerechtshof zijn twee verschillende rechtbanken die beiden zetelen in Den Haag. Het Strafhof vervolgt personen die verdacht worden van genocide en misdaden tegen de mens. Bekend voorbeeld is de oud-president Omar al-Bashir van Soedan, die door het hof werd vervolgd.

Het Internationaal Gerechtshof behandelt conflicten tussen staten; het pleegt geen rechtspraak over personen. Recent behandelde het hof de genocide van de Rohingyaminderheid in Myanmar. In een vonnis van 2020 droeg het hof Myanmar op alles te doen om de minderheid te beschermen en moordpartijen te voorkomen.

Volg de laatste ontwikkelingen in Oekraïne hier.

(mah)

Meer